Berzele din Dumbravioara live pe net

Scris la data 20/04/2010 de in Mediu

Berzele din Dumbravioara live pe net

“Grupul Milvus“, o organizatie neguvernamentala dedicata protectiei pasarilor si a naturii, a instalat o camera video pe un cuib de berze din satul Dumbravioara, judetul Mures.

Motivele acestui demers sunt prezentate in interviul acrodat de Daroczi Szilard, membru Milvus, pentru Stiridebine.

Stiridebine: Care este scopul camerei video care filmeaza cuibul de barza?

Daroczi Szilard: Scopul camerei web este in primul rand constientizarea si educarea. Functiona si in anul precedent si se putea urmari de catre un public larg tot evolutia cuibaritului de la sosirea pasarilor pana la parasirea cuibului de catre pui.

Daroczi Szilard: Astfel, prin intermediul camerei video oricine poate primi raspuns la un numar mare de intrebari (cate oua depune, cat dureaza clocitul, daca ambii parinti colocesc ouale, ce consuma barza, cu ce hraneste puii, la ce interval hraneste puii, cat timp trece de la eclizare pana la maturitatea puilor, etc.) despre o pasare foarte indragita si bine cunoscuta cum este barza alba.

Watch live video from milvus’s channel on Justin.tv

Daroczi Szilard: Nu in ultimul rand, prin ajutorul unor camere web omul se ataseaza mai mult de aceste pasari, devin mai fascinati de pasari si le vor ocroti mai bine. Evident joaca astfel si rol de mediere, venind ca un ambasador al ocrotirii valorilor naturii. Astfel de camere web sunt folosite si in alte tari la diferite alte specii, de regula specii ocrotite pentru care se deruleaza proiecte, avand scopuri identice.

SdB: De ce ati ales sa filmati tocmai berzele ?

DS: Dumbravioara detine cele mai multe perechi de barza alba. Aici, Grupul Milvus deruleaza de ani buni proiecte cu scop educativ, de cercetare si de constientizare, toate fiind focusate pe barza alba, grupul tinta fiind comunitatea locala.

DS: Barza este o specie protejata, mult indragita de catre sateni, traieste in vecinatetea oamenilor, multi fiind bucurosi ca au barza in satul lor. Toti urmaresc cand sosesc inapoi si cand pleaca, cati pui au avut. Deci este o specie care “sta la indemana” pentru a promova importanta protectiei ei si a habitatelor berzei.

SdB: De ce sunt atatea cuiburi de berze la Dumnavioara?

DS: In Dumbravioara pot cuibarii cu succes si pana la 14 perechi, majoritatea de-a-lungul soselei principale. Toti care tranziteaza localitatea sunt uimiti de cat de multe cuibriri de berze sunt in acest sat, relativ mic. Acest lucru se datoreaza habitatelor din vecinatatea localitatii(pasuni, campuri umede, braturi moarte ale Muresului), zone care au ramas in starea lor semintarurala, netransformate in terenuri agricole, demonstrand ca, pentru o conservare adecvata a acestor pasari este nevoie de protectia habitatelor lor.

SdB: Multumesc si va urez bafta in continuare pentru acest proiect.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

6 Responses to “Berzele din Dumbravioara live pe net”

 1. andrei says:

  …de cand Dumbravioara e judet?!

 2. Flavia says:

  da, s-a strecurat o greseala, care a fost remediata :)

 3. ica says:

  stiti ceva despre barza din RECEA ?cloceste cred ,cind vor fi puii mari de zbor? sper sa n-o prinda iar zapada!

 4. aly says:

  as vrea sa stiu in ce zi pleaca berzele de la noi?

 5. Dudyts says:

  Pacat ca astia mici nu o sa aiba puterea sa zboare inapoi. Sunt prea mici nu , fata de restul ??

 6. sirbu viviana says:

  dar de ce nu merge camera

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bineCurs Valutar BNR

25 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

73 queries in 0.225 seconds.