Brasovul Istoriei mute

Scris la data 18/09/2012 de in Societate

Brasovul Istoriei mute

Ca intr-o epistola trimisa posteritatii de negustorii priceputi ai veacurilor medievale, istoria isi preaslaveste si astazi capodoperele brasovene in fata turistilor necunoscatori. Necunoscatori, dar curiosi cat incape sa afle marturiile din vestigiile judetului de la Poalele Tampei, vizitatorii poposesc zilnic in Piata Sfatului, la Castelul Bran, in fata Bisericii Negre ori la Cetatea Rasnov.

Putini, dar inhamati cu multa vointa, unii turisti aleg sa redescopere si istoria „necomerciala” a Brasovului, adica acea istorie faimoasa doar prin mururul trecutului si nu prin zgomotul  prezentului „calcat zilnic in picioare”, la propriu, de puzderia de turisti.

Cetatea Rupea, inchisa pana de curand, isi intampina vizitatorii de la mari distante cu turnurile si zidurile sale impunatoare, determinandu-i sa se abata „oleaca” din drumul Bucuresti-Sighisoara.

Harman sau Muntele de Miere iti „indulceste” privirea din prima clipa cu biserica-cetate ridicata in anul 1240 de Ordinul Cavalerilor Teutoni. Reper-stavila in Tara Barsei biserica mai impresioneaza si acum , prin zidul oval, de 12 metri ,si intarit cu tunuri de aparare.

O istorie fortificata sau, pur si simplu, un tinut minunat, Brasovul nu te lasa sa iti iei ramas bun inainte de a vizita si biserica-cetate din Prejmer, celebra pentru a sa „Orga a Mortii”-o arma de pe vremea stapanirii Austro-Ungare.

Parca si acum, cetatile si fortaretele de pe meleaguri brasovene isi ridica tunurile si isi deschid portile masive din lemn si otel, in semn de omagiu pentru un prezent care le-a recunoscut valoarea istorica, dar si pentru cei care ajung aici an de an, luna de luna, zi de zi, din ce in ce mai multi, dar mereu aceiasi.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bine



Curs Valutar BNR

01 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

74 queries in 0.225 seconds.