Altedatile unui cafegiu de Bucuresti

Scris la data 06/09/2012 de in Culinar

Altedatile unui cafegiu de Bucuresti

Revitalizanta la micul dejun, confident de nadejde in pauzele de la serviciu, dar mai ales un prilej de bun augur pentru un moment de tagada in tumultosul vartej cotidian, cafeaua s-a prefirat in pocalele nesatioase ale omenirii din cele mai vechi timpuri, devenind parca un obicei de consum ale cărui origini nici ca mai sunt relevante pentru un cafegiu adevarat.

O cafea, te rog! a fost rostita pentru intaia data cu mai bine de trei secole in urma in Romania, cand stapanirea turceasca ne-a adus in tara veritabile cadane gustative: ciulamaua, pilaful, baclavaua, dar si  o misterioasa bautura neagra, numită abil cafea.

In fata tentatiilor culinare turcesti, nici macar casele domnesti ale tarilor romane nu s-au dat in laturi, cafeaua intrand pe lista delicateselor servite la ospetele de Curte. Cafegi-basa sau vel-cafegiul ocupa un loc de cinste in rangul domnesc, fiind responsabil cu pregatirea si servirea cafelei familiei domnesti. Mmmm….ce meserie frumoasa! par a spune în cor sutele de cafegii romani ce astazi prefera sa piarda autobuzul sau metroul de la 07.00 doar pentru a-si savura in tihna binecunoscuta bautura neagra.

Ca niste  cafegii de buna credinta ce ne consideram, nu vom incheia incursiunea in tainele cafelei de altadata, fara a ne intreba, pertinent de altfel, ce ar fi fost Dorobantii de astazi sau Centrul Vechi daca Alexandru Ipsilanti nu ar fi semnat un act de bunavointa prin care ii permitea lui Stefan Antilop sa deschida in 1781 prima pravălie cafenea, aproape de Curtea Domneasca.

Trecut-au anii si cafenelele au impanzit Bucurestiul indragostit de savoarea aparte a cafelei. Constituind, nu de putine ori, adevarate oportunitati de “a pune tara la cale”, cafenelele vor primi in timpul ocupatiei austriece girul liberei functionari, pentru ca mai apoi sa scoata “din anonimat” Calea Victoriei si toate celelalte bulevarde de promenada pentru high life-ul bucurestean de altadata.

Casa Torok, Capsa ori cafeneaua Molard sunt astazi repere de suflet pentru orice cafegiu ce se respecta, ale unei atmosfere interbelice apuse prematur, dar care ne impartaseste premonitoriu parca,  faptul ca, desi societatea se schimba, oamenii nu mai sunt aceiasi, cafeaua va dainui peste secole si milenii chiar, caci nimic nu este mai placut decat un moment de destindere intr-o companie placuta, savurand o ceasca de cafea fierbinte.

Tags: , , , , , , , , ,

One Response to “Altedatile unui cafegiu de Bucuresti”

  1. […] unui cafegiu de Bucuresti http://www.stiridebine.ro : Istoria secreta a primelor cafenele din Romania. Detalii despre cum ii imbuna primul cafegiu pe […]

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bine



Curs Valutar BNR

01 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

72 queries in 0.199 seconds.