„Closer to the Moon” - cel mai bun film la Gala Premiilor Gopo

Scris la data 31/03/2015 de in Cultura

Producţia „Closer to the Moon”, în regia lui Nae Caranfil, a fost distinsă cu nouă statuete Gopo, printre care trei dintre cele mai importante trofee ale serii, pentru „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor” şi „Cel mai bun scenariu”. A noua ediţie a Galei Premiilor Gopo a avut loc aseară, la Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti, eveniment la care au participat peste 500 de invitaţi.

GopoNae Caranfil şi-a adjudecat mare parte a premiilor galei, fiind aplaudat la scenă deschisă minute în şir. Cineastul a mulţumit în repetate rânduri echipei care a lucrat la realizarea acestui lungmetraj inspirat din perioada comunismului, care a reuşit să impresioneze juriul galei şi la imagine, montaj, sunet, muzică, costume, machiaj şi coafură. Filmul este o coproducţie internaţională România – Italia – Polonia – Franţa, cu o distribuţie impresionantă la capitolul actori celebri, printre care îi amintim pe Mark Strong, Vera Farmiga şi Harry Lloyd. Anul trecut, premiul Gopo pentru „Cel mai bun film” i-a revenit lungmetrajului „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer.

În cursa pentru câştigarea premiilor Gopo au intrat 81 de filme româneşti lansate în cinematografe şi în festivaluri în 2014. Astfel, printre laureaţii galei s-a numărat şi lungmetrajul „Q.E.D.” (Quod Erat Demonstrandum), în regia lui Andrei Gruzsniczki, care a obţinut cinci premii, printre care cele patru dedicate categoriilor de interpretare. Unul dintre acestea a fost premiul pentru „Cel mai bun actor într-un rol principal”, câştigat de Florin Piersic Jr. pentru rolul Alecu Voican, iar premiul pentru „Cea mai bună actriţă într-un rol principal” a fost acordat Ofeliei Popii pentru rolul Elena Buciuman. Premiul pentru „Cel mai bun actor într-un rol secundar” a fost atribuit lui Virgil Ogăşanu pentru rolul Martin Scăunaşu, iar premiul pentru „Cea mai bună actriţă într-un rol secundar” i-a revenit Alinei Berzunţeanu pentru rolul Valeria Amohnoaiei.

Un alt film cunoscut publicului din România este „Toto şi surorile lui”, în regia lui Alexander Nanau, care a câştigat aseară premiul pentru „Cel mai bun film documentar”.

Radu Jude a primit cu această ocazie cel de-al şaşelea Premiu Gopo din carieră: „Cel mai bun scurtmetraj ficţiune” pentru „Trece şi prin perete”.

La categoria „Cel mai bun film european”, voturile criticilor de film au mers către „La Grande Bellezza”, în regia lui Paolo Sorrentino. Independenţa Film şi-a adăugat al şaptelea trofeu în palmares, un număr record pentru distribuitorul român.

În cadrul celei de-a noua ediţii a Galei au fost acordate şi câteva premii speciale: actriţei Coca Bloss i-a fost înmânat „Premiul pentru întreaga carieră”, iar Eugeniei Bosânceanu i-a fost acordat „Premiul Gopo pentru întreaga activitate”. Totodată, Alexandra Carastoian şi Boroka Biro au primit premiul pentru „Tânără speranţă”, acordat pentru imaginea filmului „Planşa”.

Premiul publicului (premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014) a fost atribuit filmului „#Selfie”, de Cristina Iacob.

Lista completă a câştigătorilor Premiilor Gopo o puteţi accesa pe site-ul oficial al evenimentului.

Premiile Gopo reprezintă un eveniment anual de prestigiu, prin care se recompensează cele mai importante realizări cinematografice naţionale din cursul anului precendent şi se promovează adevăratele valori din domeniu în rândul unui public cât mai larg. Premiile Gopo se desfăşoară după un model adoptat de cele mai importante evenimente de acest gen din ţări cu cinematografii puternice, precum Franţa (Cesar), Marea Britanie (BAFTA), Spania (Goya), Suedia (Guldbagge) etc. Trofeele sunt decernate anual în cadrul Galei Premiilor Gopo, în urma votului a peste 400 de profesionişti din toate sectoarele industriei cinematografice autohtone. Aceştia aleg, prin vot individual şi secret, cei mai buni dintre nominalizaţii la fiecare categorie competitivă, desemnaţi de un juriu de personalităţi în domeniu.

Sursa foto: premiilegopo.ro

Summary
Article Name
„Closer to the Moon” - cel mai bun film la Gala Premiilor Gopo
Author
Description
Producţia „Closer to the Moon”, în regia lui Nae Caranfil, a fost distinsă cu nouă statuete Gopo, printre care trei dintre cele mai importante trofee ale serii, pentru „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor” şi „Cel mai bun scenariu”.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bineCurs Valutar BNR

01 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

74 queries in 0.226 seconds.