Cum a devenit 1 aprilie ziua păcălelilor

Scris la data 01/04/2015 de in Societate

Nici n-a început bine ziua că am şi tras o mare păcăleală de 1 aprilie. De data asta, am iniţiat-o şi m-am trezit trepidând de suspans în aşteptarea reacţiilor celor din jur. Se făcea că vocalul unei formaţii rock mult îndrăgite de prietenii mei a decedat subit aseară şi nimeni nu ştie dacă se vor mai ţine concertele planificate, inclusiv în Bucureşti, la care deja mulţi dintre ei îşi luaseră bilete.

children-700738_640Ştiu, veţi spune că genul aceasta de păcăleală e prea la îndemână şi aţi avea dreptate. Pe parcursul zilei am auzit că lumea a fost păcălită cu moartea lui Quintin Tarantino sau a lui Britney Spears. Şi, oricum, de unde faza asta cu păcăleala şi ce s-a întâmplat cu farsele de tip „old school” în favoarea mai banalelor veşti cu morţi, de parcă asta ar fi ceva de râs?

Potrivit site-ului descopera.ro, o variantă străveche a Zilei Păcălelilor ar putea fi Festivalul Hilaria (un festival roman), care se desfăşura pe 25 martie, sau Medieval Feast of Fools, care se desfăşura pe 28 decembrie. Pe de altă parte, cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie.

Alte surse indică originea păcălelilor în Franţa, în secolul al XVI-lea, când a fost adoptat calendarul Gregorian, Anul Nou mutându-se astfel de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Vestea noului calendar s-a răspândit încet, iar cei care continuau să sărbătoreasca anul nou de 1 aprilie erau consideraţi „păcăliţii de 1 aprilie”. Până în ziua de azi, francezii obişnuiesc să-şi păcălească prietenii lipind-le pe spate un peşte de hârtie, iar când cineva descoperă farsa, acesta trebuie să strige „Poisson d’Avril!” („peştele de aprilie”).

Oricare ar fi originea şi oricui i-ar fi venit o idee aşa de creaţă, e bine măcar că sărbătoarea a fost gândită pentru binedispunerea omenirii, căci un motiv în plus de râs şi voie-bună nu a făcut rău nimănui. O vorbă din popor spune că toate farsele trebuie să fie făcute până în ora prânzului, altfel, aceasta va aduce ghinion farsorului.

Se spune că bărbaţii păcăliţi de o femeie frumoasă vor ajunge să o ia de nevastă, sau, dacă bărbatul este căsătorit, cei doi vor rămâne prieteni foarte buni. Totodată, îndrăgostiţii nu ar trebui să se căsătorească pe 1 aprilie, pentru că mariajul nu va funcţiona, ori pentru că femeia va fi cocoşul în familie. În plus, se pare că cei care nu răspund cu zâmbetul pe buze unei farse vor fi urmăriţi de ghinion tot anul.

Una dintre cele mai bune farse făcute în presă este cea de acum doi ani, potrivit căreia aeroportul de la Braşov urma să se finalizeze într-un an, prin implicarea Prinţului Charles, despre care se ştie că are mai multe proprietăţi în Transilvania. Toată povestea o puteţi citi aici.

Voi ce farse aţi făcut azi?

Sursa foto: pixabay.com

Summary
Article Name
Cum a devenit 1 aprilie ziua păcălelilor
Author
Description
Nici n-a început bine ziua că am şi tras o mare păcăleală de 1 aprilie. De data asta, am iniţiat-o şi m-am trezit trepidând de suspans în aşteptarea reacţiilor celor din jur.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bineCurs Valutar BNR

01 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

74 queries in 0.215 seconds.