Atunci cand se gandesc sa se angajeze in strainatate, cei  mai multi romani se lovesc de o problema: limba. Dar exista si job-uri in afara granitelor unde daca stii limba romana ai un avantaj, dar acest lucru nu inseamna ca cel care aplica pentru un astfel de loc nu trebuie sa stie si limba engleza.

Desi pare greu de crezut, sa stii limba romana este o conditie esentiala pentru a-ti gasi un job in strainatate in tari precum Marea Britanie sau Olanda. Insa aceasta nu este singura conditie pentru a obtine job-ul, trebuie sa ai si experienta in web design, in contabilitate, finante sau sa fii traducator autorizat.

Daca vreti sa fiti secretara in Marea Britanie si deja stiti limba engleza bine, atunci lucrurile sunt ca si rezolvate, deoarece in descrierea postului se cere ca viitorul candidat sa cunoasca cel putin o limba din tarile Uniunii Europene, printre care si limba romana. Acest post va va asigura un salariu lunar care variaza intre 1.800 si 2.250 de lire sterline.

In cazul in care sunteti organizator de evenimente sau administrator de site-uri cu pariuri sportive, si pentru voi limba romana poate sa fie un avantaj in gasirea unui loc de munca in strainatate. In aceste cazuri, puteti reusi sa castigati aproximativ 218 lirte sterline pe saptamana.

Daca totusi vreti sa castigati pana la 70.000 de dolari pe an, atunci functia de project manager este cea care va poate asigura un astfel de salariu. Un astfel de job il gasesti in Olanda si trebuie sa aveti experienta in domeniu de cel putin doi ani, dar atunci cand vine vorba de cunosterea limbii romane, cel mai mare avantaj il pot avea traducatorii pentru simplul fapt ca pot colabora cu firme de traduceri care cauta oameni specializati in limbile din Europa de Est, dar si in limbi exotice si rare.