Dacii. Primele licori piscatoare ale dacilor

Scris la data 04/10/2012 de in Culinar

Dacii. Primele licori piscatoare ale dacilor

La mai bine de 2.000 de ani departare, dacii raman inca o epopee imbracata in mister pentru fiecare curios  care vrea sa le redescopere destinul demult apus.

Daca preferintele vestimentare ale dacilor pot fi desprinse dintr-o privire aruncata pe Columna Traiana, iar obiceiurile lor culinare sunt consemnate in scrierile lui Strabon, bauturile consumate inca mai aprind curiozitatea cercetatorilor.

Pentru foarte multi contemporani, vinul reprezinta bautura de suflet a dacului de rand. Cu toate acestea, la mari ospete sau zile de sarbatoare, acestia isi rasfatau simturile si cu un tol de mied, o bautura foarte populara a Antichitatii.

Legenda spune ca atunci cand Deceneu a decis taierea viilor, norodul a preparat o bautura usor alcoolizata, pe care o punea 3-4 luni la fermentatie, cam in acceasi perioada cu scoaterea mierii din stup.

Bautura zeilor sau melikraton, cum o denumeste Homer, miedul era prepart de catre daci la sfarsitul verii, cand fagurii ramasi dupa scoaterea mierii erau pusi intr-un vas cu apa, fiind lasati la fermentatie o luna. Mierea si polenul se dizolvau in apa, dand licorii un gust acrisor, usor alcoolizat.

Desi bautura a fost apoi eliminata de pe mesele ospetelor romanesti, aceasta ramane o pilda vie de iscusinta a stramosilor neamului romanesc.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bine



Curs Valutar BNR

01 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

72 queries in 0.199 seconds.