Damian Draghici a stat astazi de vorba cu presa, in cadrul unei conferinte de presa la care a fost prezent si un membru din echipa de editori StirideBine.ro.

Conferinta de presa de astazi marcheaza revenirea lui Damian Draghici in Romania, dupa un an de zile in care a fost in Statele Unite ale Americii. Asa cum a promis romanilor, Damian Draghici s-a intors la nai, instrumentul lui de suflet care l-a facut celebru in toata lumea.

Damian Draghici reprezinta pentru multi dintre noi, visul romanesc. Ceea ce este mai important, cred eu, este ca Damian Draghici reuseste cumva sa reinventeze visul romanesc o data  ce se reinventeaza pe sine“, a declarat Sorin Tudor, din partea portalului cultural webcultura.ro.

Sorin Tudor a adus in discutie succesul de care se bucura artistul Damian Draghici, atat in tara, cat si peste hotare.

Astazi, intr-o epoca in care multi dintre noi definim succesul mai mult prin cuvinte care tin de succesul material, Damian Draghici redefineste succesul asa cum noua generatie isi doreste: a face ceea ce-ti place, atunci cand iti place. Astazi a venit aici, nu din alte motive, ci pentru ca asa a promis: ca in momentul in care se va intoare la nai, se va intoarce prima data in fata noastra, a romanilor“, a adaugat Sorin Tudor.

In cadrul conferintei de astazi, Damian Draghici a vorbit despre concertul Jazz in the City, despre naiul in muzica de jazz, despre primul nai electric construit special pentru el, despre experienta din SUA, precum si despre artistii internationali invitati sa concerteze la Bucuresti alaturi de el pe scena de la Sala Palatului.

Damian Draghici si prietenii sai, Diane Schuur si Eddie Daniels, doi dintre cei mai mari muzicieni ai lumii, vor canta vineri, 12 noiembrie, de la ora 20.00, la Sala Palatului, la premiera noului proiect “Jazz in the City”, care poarta semnatura lui Damian Draghici.

La concertul Jazz in the City, Damian Draghici va prezenta o premiera absoluta- naiul in muzica de jazz. Artistul va canta maine seara la primul nai electric construit special pentru el.

Cand m-am intors la nai, stiam ca am sa fac jazz, dar nu stiam ca o sa ma reindragostesc asa de mult de nai. Si in primele saptamani am inceput sa studiez putin, cate 2-3 ore, dupa care, dupa vreo luna jumatate, a devenit o obsesie. Si ultima oara am petrecut intr-o camera de hotel la New York, studiind cate 12 sau 14 ore pe zi si avand o viata sanatoasa: fara Brothers, fara sarmale, fara whisky, fara sprit, fara tigari, fara cafea si fara nimic altceva“, a povestit Damian Draghici despre anul petrecut in Statele Unite ale Americii.

Show-ul de la Bucuresti – Jazz in the City

Proiectul meu este un omagiu adus artistilor de jazz si, asa cum am promis, am spus ca vreau vin in Romania sa am un fel de showcase – sa va dau un gust al noului meu proiect. Asa ca m-am gandit sa ii aduc pe Eddie si pe Diane care vor fi pe noul meu album si sa ne uitam putin la ceea ce lucrez acum. Toate piesele sunt reorchestrate, rearanjate, cu noua modalitate jazz – 100% pur jazz sau bebop“, a explicat Damian Draghici reteta noului sau album de jazz, la care inca mai inregistreaza piese.

Intrebat de ce in acest concert a vrut sa fie numai standarde de muzica jazz, din diverse stiluri internationale si nicio influenta romaneasca, Damian Draghici a raspuns:

Nu numai concertul, ci si albumul este facut de asa natura, pentru ca nu am vrut sa mai combin folclorul. Am vrut sa legitimez, de fapt, naiul in bunul sens al cuvantului, adica sa intre deja in lumea jazzului adevarat, sa nu mai fie conotatia asta … un folclor facut asa, ca un fel de concert – un fel de pacalici asa, jumatate foclor, o tema, punem niste acorduri… Vreau sa fie exact cantat, exact jazz suta la suta“, a subliniat Damian Draghici.

A studiat la Berklee, in Boston

Jazz-ul a fost pasiunea lui Damian inca din adolescenta si visul lui de a studia si invata jazz la nai s-a concretizat in castigarea unei burse complete la prestigiosul Colegiu de muzica Berklee din Boston, unde a studiat Jazz performance.

A existat un moment in viata mea pe care multi oameni nu l-au inteles: ‘De ce te-ai dus la Berklee sa studiezi jazz daca dupa ai facut bop-instrumente?’ De exemplu, concertul din 2001, care era cu instrumente bop. Nu as fi fost nebun sa ma duc sa studiez la Berklee daca eu eram indragostit de bop, pentru ca la Berklee inveti jazz. M-am dus sa studiez la Berklee pentru ca vroiam sa fac jazz! Dar, din fericire, am avut acces foarte repede la niste artisti foarte cunoscuti care mi-au aratat viata adevarata a jazzului. Si dupa un an de zile stiam ce se intampla in jazzul adevarat“, a marturisit Damian Draghici in cadrul conferintei de presa.

Damian Draghici conferinta de presa 11 noiembrie 2010 – Damian Draghici a vorbit astazi cu presa