Asociatia Consumatorilor de Media a organizat miercuri seara, in Club Spice din Bucuresti, o dezbatere inedita, avandu-l ca invitat principal pe deputatul Victor Ponta. La eveniment a fost prezent si un membru al echipei StiriDeBine.

La intalnire au participat mai multi bloggeri din mediul online din Romania, nume importante precum Cristian China Birta (chinezu), Cristian Dorombach (piticu21), Tiberiu Lovin (reportervirtual), Adrian Cristea (cristealizari), Alexandru Ciochia (radiolynx), Alin Pandaru (pandutzu), Loredana Modoran (renne), Monica Marinescu, Titus (titusblog), Valentin Bosioc (monden.info). (au confirmat prezenta, dar de fapt nu au fost prezenti la eveniment)

Moderatorul acestei intalniri dedicate blogosferei a fost Horea Badaupresedintele Asociatiei Consumatorilor de Media si asistent universitar doctorand la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, dezbaterea fiind televizata de postul TVR 1.

“Nu sunt in pas cu moda”

Eu sunt singurul politician dintre cei – sa zic – mai cunoscuti care nu are blog. Domnul Iliescu are blog, domnul Geoana are blog, doamna Udrea are blog! Nu sunt in pas cu moda“, a marturisit Victor Ponta la inceputul intalnirii, spunand ca nu are timpul necesar pentru a scrie pe un blog personal.

Eu nu stiu care este agenda voastra si o sa incerc sa raspund la agenda voastra”, le-a spus Victor Ponta bloggerilor. “Dar agenda mea nu este ascunsa: as vrea sa vin aici ca politician si sa ies de aici blogger. Dar pentru asta o sa obtin cat mai multa consultanta de la voi“, a glumit Victor Ponta.

Victor Ponta le-a mai spus celor prezenti la intalnire ca intelege, spre deosebire de alti politicieni, diferenta foarte clara care exista intre bloguri si comentarii sau postari la aricolele de ziare.

Mi se pare o prostie sa interzici orice in virtual, in mediul online. Poate sa ma injure, sigur. Si eu cred ca multi dintre cei care fac postari la articole de presa, fiind pusi de diverse partide, scriu o groaza de tampenii acolo. Nu te obliga nimeni sa le citesti!“, spune Ponta, referitor la limitarile din mediul online.

Ce spun bloggerii despre blogul de politician

Cristian Dorombach (piticu) a spus ca intalnirea de aseara a lui Victor Ponta este a doua de acest fel pe care o are deputatul cu blogerii din Romania. El a incercat sa raspunda la intrebarea lansata de moderator, si anume ce ar trebui sa fie intr-un blog de politician pentru a fi citit si recunoascut in blogosfera – sa nu fie propaganda, sa fie un blog credibil?

Ce ar trebui sa fie pe blogul unui politician? Texte mai dezvolatate ale declaratiilor de la televizor, tocmai pentru a putea furniza atat material cat si replici talk-show-urilor de seara. In fiecare seara la televizor vedem discutii despre ce a spus domnul Ponta, despre ce a spus Elena Udrea, despre ce a declarat Traian Basescu… Acesti politicieni nu vor veni sa faca declaratii, ca au si ei viata personala. Blogul are fi o modalitate a politicianului de a comunica, in primul rand, fata de mass media si fata de eventualii sustinatori“, a spus Cristian Dorombach.

Ce calitati are trebui sa aiba un politician ca sa fie un bun blogger?

Este un cliseu sa spui carisma. Nu trebuie neaparat sa ai carisma, cat sa stii sa povestesti un lucru cu acele cuvinte care pot fi citite foarte usor, iar omul sa parcurga textul cu placere, nu cu ideea ca se plictiseste sau ca <Ce a vrut sa spuna sta aici? N-am inteles nimic!>. In principiu, omul trebuie sa ramana cu ceva, de pe orice blog, nu doar de pe blogul unui politicianCe as aprecia eu la Victor Ponta ar fi un blog din Parlament<Asta este atmosfera la sedinta de astazi…>, <Astazi vom vorbi despre…> O postare din Parlament“, a explicat bloggerul Cristian Dorombach.

Adrian Cristea (cristealizari) a exlicat pentru cei prezenti la dezbatere ca blogul este o adevarata sansa pentru politician. “Spre deosebire de bloggerul obisnuit, care trebuie sa-si expuna neaparat parerile, eu vad blogul, pentru un politician, ca fiind o sansa. Este o sansa de a se arata altfel decat este perceput prin media. In momentul in care ai blog, devii propriul tau mogul. Adica scrii cam ce vrei tu acolosi nu neaparat ce vrei, ci ceea ce iti face bine“, a spus bloggerul Adrian Cristea.

De asemenea, Adrian Cristea a subliniat ideea ca un politician cu blog are sansa de a fi sincer cu oamenii. “Are sansa de a se arata sincer. Are sansa de a-si face imaginea omului care comunica cu ceilalti, nu neaparat in fata usii de la partid – cand s-a intamplat ceva, si iese si i se pune in fata microfonul- ci poate da niste raspunsuri mai elaborate, mai complete si mai nuantate. De asta spun ca eu vad blogul o sansa”, a concluzionat Adrian Cristea.

Ne-a scapat initial prezenta extrem de activa a  lui Raluxa, care a subliniat importanta retelelor de social media.