Eclipsa de soare, vizibilă şi în România

Scris la data 19/03/2015 de in Stiinta

Pe 20 martie 2015 are loc o eclipsă de soare, care va fi vizibilă şi la noi în ţară în proporţie de 55%. Fenomenul astronomic spectaculos, care are loc în contextul echinocţiului de primăvară, va dura aproximativ două ore şi va putea fi văzut din majoritatea ţărilor europene în condiţii de cer senin.

eclipsaCei mai norocoşi sunt locuitorii insulelor Feroe şi cei din arhipelgul norvegian Svalbard, care vor avea parte vineri de o eclipsă totală de soare. În restul Europei, nordul Africii şi nordul Asiei, eclipsa va fi parţială. Feroezii n-au mai avut o eclipsă de soare totală din iunie 1954. Autorităţile din domeniul turismului au profitat de ocazie ca să promoveze insulele, iar magazinele s-au umplut de ochelari speciali pentru eclipsă şi suveniruri.

În România, eclipsa de vineri va fi parţială. La noi, ultima eclipsă totală de soare a fost în 1999, iar următoarea va fi peste 66 de ani. Vom avea, însă, încă una parţială în 2020.

Eclipsa va începe la ora 10:50, ora României, iar punctul maxim va fi atins la 11:56. După ora 13, discul soarelui, până atunci acoperit parţial de lună, se va vedea iarăşi normal. În funcţie de zona în care ne aflăm, vom putea observa pe astrul solar o pată neagră de mărime diferită.

Eclipsa dă peste cap reţeaua electrică europeană

În contextul producerii eclipsei, Germania, Italia, Franţa şi Spania vor suferi din cauza reducerii producţiei de energie de origine solară. Acest lucru se întâmplă pentru că ţările respective deţin parcuri fotovoltaice importante şi, dacă ziua de vineri este însorită, se aşteaptă o reducere de 75% a capacităţilor în prima fază a eclipsei, care va traversa Europa, de la Portugalia spre Finlanda, între orele 9 şi 12, potrivit AFP.

Pentru a evita întreruperea alimentării cu energie electrică în unele zone, administratorii europeni ai reţelelor electrice au pus la punct o procedură specială: au crescut rezerva cotidiană de producție, ce este folosită de obicei pentru ajustări punctuale ale fluxului de energie aflat în rețele.

Efectele eclipsei

Astrologii atrag atenţia asupra efectelor resimţite de nativii unor zodii, care vor fi determinaţi din punct de vedere astral să ducă la bun sfârşit toate lucrurile pe care le-au amânat dintr-un motiv sau altul.

Un alt sfat de luat în considerare este modul în care privim eclipsa de soare. Acest lucru îl putem face doar purtând ochelari special concepuţi pentru acest eveniment astronomic. În caz contrar, specialiştii avertizează că vederea poate fi grav afectată. Pentru mai multă siguranţă şi dacă vă aflaţi într-o zonă de unde eclipsa nu se vede, atunci puteţi să o urmăriţi live pe internet, pe site-ul www.astro.ro a Institutului Astronomic al Academiei Române sau pe site-ul Agenţiei Spaţiale Române (ROSA).

Sursa foto: pixabay.com

Summary
Article Name
Eclipsa de soare
Author
Description
Pe 20 martie 2015 are loc o eclipsă de soare, care va fi vizibilă şi la noi în ţară în proporţie de 55%.

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bineCurs Valutar BNR

01 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

75 queries in 0.211 seconds.