Efectele incredibile ale îmbrăţişărilor

Scris la data 11/03/2015 de in Lifestyle

Psihoterapeuţii recomandă să oferim şi să primit îmbrăţişări pentru multiplele beneficii pe care acestea le au asupra organismului nostru. Indiferent de situaţie, o îmbrăţişare transmite mai mult decât am putea exprima prin cuvinte, reuşind să echilibreze nivelul hormonal şi să confere o stare de bine.

free hugsPotrivit unor studii recente, îmbrăţişările au o serie de efecte incredibile asupra organismului. Medicii recomandă introducerea acestui mic gest de afecţiune în rutina zilnică, atât în cazul copiilor, cât şi a adulţilor, deoarece s-a constatat cât de important este pentru oameni şi cât de mult bine face.

„În timpul unei îmbrăţişări autentice, distanţa dintre oameni şi, implicit, dintre inimi, se micşorează considerabil, astfel poţi simţi bătăile inimii celuilalt şi, mai mult decât atât, reglându-ţi ritmul respiraţiei după al celuilalt, aduci ritmul respiraţiei la unison şi simţi cum ia naştere o nouă fiinţă care vă conţine pe amândoi şi inimile voastre devin una.” „Definiţia” de mai sus încearcă să explice într-un mod cât mai poetic ceea ce se întâmplă la nivel microcelular, în organismul nostru: când pielea unei persoane intră în contact cu pielea altei persoane prin îmbrăţişare, creierul transmite mesajul de diminuare a cantităţii de cortizol eliminat în organism. Acest hormon este supradenumit şi „hormonul stresului” şi de aceea este indicat să fie cât mai puţin eliberat în sânge.

Totodată, în timpul îmbrăţişărilor se eliberează oxitocină în corp şi, astfel, organismul simte mai puţină durere. Oxitocina are un rol critic în relaxarea muşchilor. Asociate şi cu sentimentele de plăcere, îmbrăţişările duc la eliberarea dopaminei, „hormonul plăcerii”, în cantităţi mai mari la femei decât la bărbaţi. Acest lucru explică ataşarea emoţională mai profundă şi mai rapidă a femeilor, potrivit medicilor.

Părinţii care îşi îmbrăţişează copiii înainte de culcare le oferă acestora sentimentul de protecţie şi liniştea de care au nevoie pentru un somn odihnitor. Copiii crescuţi într-un mediu familial în care sunt prezente îmbrăţişările, săruturile şi încurajările devin adulţi echilibraţi din punct de vedere emoţional. Cuplurile care se îmbrăţişează în fiecare zi au parte de o relaţie care îi împlineşte şi de acte sexuale mai bune. Cercetătorii au studiat toate aceste cazuri şi concluzia este că îmbrăţişările pot vindeca, linişti, oferi speranţă. Şi atunci, ce ne împiedică să facem asta mai des?

Iată câteva motive ca să îmbrăţişăm în fiecare zi:
– ne face să ne simţim bine
– risipeşte sentimentul de singurătate
– ne ajută să ne depăşim fricile
– ne ajută să ne construim stima de sine
– favorizează altruismul
– scade tensiunea arterială
– ne ajută să luptăm împotriva insomniei
– scade riscul apariţiei bolilor de inimă
– ajută la scăderea nivelului de cortizol, mai ales în cazul femeilor
– efectele îmbrăţişării au loc chiar şi atunci când îmbrăţişarea încetează. Îmbunătăţirile fizice şi emoţionale pe care îmbrăţişarea le aduce organismului durează mai mult decât îmbrăţişarea în sine
– ajută la eliberarea durerii fizice
– îmbrăţişarea vindecă

Îmbrăţişarea în conceptul „Free Hugs”

Sărbătorită în Statele Unite ale Americii pe data de 21 ianuarie, din 1986, de Ziua Naţională a Îmbrăţişărilor, străinii aveau parte de îmbrăţişări. Varianta modernă a „Free Hugs” este o iniţiativă ce a pornit în Australia. Iniţiatorul campaniei ce a debutat în 2004 este un australian cunoscut sub pseudonimul „Juann Mann”, care a primit o îmbrăţişare de la un străin într-un moment de deznădejde şi a hotărât să împarta acest cadou şi altora. Primul eveniment „Free Hugs” a avut loc la Sydney, pe data de 1 decembrie 2004.

Campaniile „Free Hugs” au debutat în România în 2006 şi au fost organizate anual în numeroase oraşe, de obicei în luna iulie, pentru ca evenimentul să coincidă cu „International Free Hugs Day”.

Sursa foto: thespiritscience.net

Summary
Article Name
Efectele incredibile ale îmbrăţişărilor
Author
Description
Psihoterapeuţii recomandă să oferim şi să primit îmbrăţişări pentru multiplele beneficii pe care acestea le au asupra organismului nostru.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bineCurs Valutar BNR

01 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

73 queries in 0.256 seconds.