Centrul de informare ONU pentru Romania a implicat ieri peste 20 de voluntari de alte rase si culturi intr-un experiment social si intercultural care a avut loc in magazinul real,- Bucuresti Vitan.

Tot ieri, 10 decembrie, Centrul de informare ONU pentru Romania a organizat apoi o conferinta de presa, sub deviza “Adevarul nu discrimineaza” pentru a marca Ziua Internationala a Drepturilor Omului, eveniment la care a fost prezent si un membru al echipei StirideBine.ro.

Peste 20 de persoane de origini nationale diferite au transmit ieri mesaje de antidiscriminare si de incurajare a diversitatii culturale clientilor care se aflau la cumparaturi in magazinul real,- Vitan.

Un experiment social si intercultural inedit

Experimentul social vizeaza cresterea numarului de imigranti in Romania, promovand mesaje impotriva discriminarii rasiale si etnice printr-o metoda directa – contactul nemijlocit al bucurestenilor cu reprezentanti ai diferitelor state de peste tot din lume intr-un spatiu familiar, des frecventat, cum este un hypermarket– se explica intr-un comunicat remis StirideBine.ro.

Bucurestenii care au venit ieri la cumparaturi in magazinul real,- Vitan au intrat in contact cu peste 20 de voluntari din Africa (Rwanda, Ghana, Africa de Sud, Congo, Tunisia, Senegal, Niger, Kenya), Asia (China, Japonia, Iran) si Europa (Belgia, Italia, Grecia).

Reactiile, atitudinile sau gesturile persoanelor care au venit ieri in interactiune cu voluntarii de alte culturi si rase au fost apoi prelucrate pe baza unei grile de observatie de catre o echipa de sociologi de la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice, SNSPA (coordonata de Dan Petre) si de specialistii de la Centrul de informare ONU pentru Romania.

Cristina Balan, directorul Centrului de Informare ONU pentru Romania, a vorbit in deschiderea conferintei de presa de ieri despre cat de important este pentru fiecare cetatean sa isi cunoasca drepturile.

Prin acest experiment social si intercultural am vrut sa vedem cum reactioneaza oamenii in magazinul real-, Vitan in ceea ce priveste voluntarii de la case care provin din tari diferite. Este un lucru din care si noi invatam. Trebuie sa ne cunoastem drepturile pentru a le respecta si pe ale noastre, dar si pe ale celorlalti, sa invatam ce inseamna toleranta si respectul fata de ceilalti“, a subliniat Cristina Balan, directorul Centrului de Informare ONU pentru Romania.

Sociologul Dan Petre, profesor la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice, SNSPA, a prezentat pe scurt cateva dintre concluziile care reies din experimentul social si intercultural care a avut loc ieri.

Ne-am propus sa observam in timp real cum reactioneaza romanii la contactul cu alte persoane din alte etnii si din alte rase, sa vedem ipostazele in care apar cei care discrimineaza, dar si pe cei care sunt discriminati“, a explicat sociologul Dan Petre.

Cei 20 de voluntari s-au aflat la casele de marcat din magazinul real-, Vitan, purtand semnele care ii defineau ca angajati ai centrului comercial. Dupa ce clientii plateau produsele, voluntarii se ofereau sa ii ajute cu pungile de cumparaturi sau sa le puna cumparaturile in pungi.

La momentul desfasurarii conferintei, sociologul Dan Petre a prezentat cateva concluzii provizorii:

– cei mai multi dintre clienti au reactionat pozitiv fata de voluntari; “sunt deschisi, dar exista o doza de suspiciune”, spune Dan Petre;

– semnalele de identificare sociala au ajutat in cadrul experimentului: voluntarii care se aflau la case au purtat semne de identificare care apartin magazinului;

– persoanele in varsta au avut reactii dintre cele mai diferite: de la prietenie puternica, apropiere, pana la o suspiciune destul de mare;

– tinerii adulti au fost neutri fata de voluntari, au fost cei mai indiferenti. “Au avut o reactie neutra, fiind poate preocupati de problemele cotidiene”, a adaugat Dan Petre.

Evenimentul organizat ieri de Ziua Internationala a Drepturilor Omului a adunat un numar impresionant de suporteri si voluntari care s-au alaturat campaniei initiate de Centrul de informare ONU pentru Romania, printre care Zoli Toth (trupa Sistem) si Kamara.

Zoli, un artist cunoscut pentru convingerile sale economice, a citit primul articol din Declaratia Drepturilor Omului:

“Toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi. Ele sunt inzestrate cu ratiune si constiinta si trebuie sa se comporte unele fata de altele in spiritul fraternitatii”.

Cand stii tot ce spune aceasta declaratie, viata incepe sa fie mai usoara. Eu sunt un cetatean roman de nationalitate maghiara. Am fost ajutat de majoritate si datorita romanilor am ajuns unde sunt: am castigat un concurs de percutie, am castigat competitia Eurovision pe plan national“, a marturisit Zoli. “Cred ca punctul pe care trebuie sa ne concentram este sa fim atenti la mimica si la cum zambim. Altfel, o sa fim tristi, ceea ce nu este caracteristic acestei natii“, a incheiat Zoli.

Dupa Zoli, a venit randul lui Kamara sa vorbeasca despre discriminare.

Intotdeauna eu am mers pe puterea exemplului. Rareori – si au fost cazuri izolate – m-am lovit de discriminare. Prin 2002, incercam sa intru intr-un club. Toata lumea platea intrarea, dar cand a veit randul meu, tipul de la usa m-a intrebat daca sunt pe lista. Dupa trei ani – acelasi om, acelasi club – m-a lasat sa intru: ‘O, domnul Kamara!’. Si in Guinea m-am lovit de discriminare. Fie ca esti negru, fie ca esti alb, discriminarea se naste din ignoranta“, a concluzionat Kamara.

Pe data de 10 decembrie, la nivel mondial se celebreaza faptul ca “toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi”. Din 1948, cand Adunarea Generala a ONU a adoptat si proclamat Declaratia Universala a Drepturilor Omului, data de 10 decembrie a devenit un simbol international.