Nascut in New York, pe 12 ianuarie 1899, Humphrey De Forest Bogart este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori ai secolului al XX-lea, unii critici mergand mai departe si considerandu-l chiar cel mai mare actor al secolului trecut. Este o supervedeta a anilor ’40-’50, care a reusit sa ramana in istoria celor care iubesc adevaratele filme cu rolurile din “Casablanca” sau “Regina Africana”.

Bogart s-a nascut si a copilarit in New York unde familia sa, care apartinea inaltei burghezii americane, si-a putut permite sa-l trimira la o scoala privata. Dar performantele slabe la invatatura si problemele cu bautura si cu fumatul l-au determinat sa se retraga de la scoala si sa nu mearga la Yale, asa cum era visul parintilor: tatal, un renumit chirurg si mama, absolventa a Artelor Frumoase, din Paris, ilustratoare a revistelor de moda din acea perioada.

In primavara lui 1918 s-a inrolat in Marina Statelor Unite. S.S. Leviathan este nava care il va duce il mijlocul luptelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Se presupune ca aici, Bogart a capatat celebra sa cicatrice, care ii afecta si vorbirea.

Desi nu a studiat niciodata actoria, a fost contactat de compania cinematografica World Film Corporation, dar aspectul sau fizic ce nu se incadra in tiparele vremii si felul sau de a vorbi vor contribui la un inceput greu de cariera. Anul 1922 ii aduce prima aparitie in filmul “The Ruined Lady”.

Dar in 1936 Filmul “The Petrified Forest” ii aduce un succes enorm aratand publicului tiparul actorului care va domina secolul al XX-lea. Filmele “High Sierra”, din 1941 si “The Maltese Falcon”, din 1942 reusesc sa prezinte publicului un actor ce are multe de oferit. “High Sierra” s-a bazat pe un roman scris de W.R. Burnett-“Litle Caesar” si a fost adaptata cinematografic de prietenul si camaradul de pahar al lui Bogart, John Huston. Norocul i-a surus lui Bogart atunci cand actorii Paul Muni si George Raft au respins rolul si astfel a ajuns sa fie distribuit in rolul principal.

Pentru a doua oara povestea se repeta si George Raft refuza rolul din “The Maltese Falcon” iar Humphrey Bogart reuseste sa-l transforme in unul dintre cele mai bune filme din cariera, el fiind laudat atat de cei alaturi de care a jucat cat si de critici.

Tot anul 1942 i-a adus cel mai cunoscut rol din cariera, Rick Blaine, expatriatul si propietarul unui club de noapte din filmul “Casablanca”. Acest film a castigat in anul 1943 Premiul Oscar pentru “cel mai bun film”, iar Bogart s-a putut mandri cu prima sa nominalizare la Premiile Oscar pentru “cel mai bun actor in rol principal”. Dar premiul a fost castigat de Paul Lucas.

Dar filmul “The African Queen”, din 1951, este cel care ii aduce singurul sau Premiu Oscar, pentru rol principal. 15 ani au trebuit producatorii sa astepte pentru a realiza pelicula, iar partenera sa din film Katharine Hepburn este cea care l-a propus pentru acest rol. A fost si primul film color din cariera si, din punctul sau de vedere, cel mai bun rol pe care l-a interpretat vreodata.

Alaturi de Frank Sinatra, de Judy Garland si de alti prieteni, a fost membru fondator al celebrului grup “Rat Pack”. Si daca nu era in Las Vegas sa petreaca alatutri de grup, atunci juca sah, fiind un excelent cunoscator al acestui sport.

A fost casatorit de patru ori dar femeia vietii lui este Lauren Bacall, alaturi de care a avut doi copii si ii va ramane fidel pana in ziua mortii, 14 ianuarie 1957, din cauza cancerului de esofag, boala pe care nu dorit sa o trateze. Pe piatra sa de mormant sta scrisa o replica celebra “If you want anything, just whistle”.

Va ramane unul dintre cei mai enigmatici, diferiti si buni actori de care s-a bucurat cinematografia mondiala. Este o stea ce va ramane datorita filmelor sale care l-au facut celebru si nemuritor pe fostul marinar Humphrey Bogart.

In zilele urmatoare ii vom cunoaste trei filme care l-au facut celebru: “The Maltese Falcon” (“Soimul blestemat”, 1941), “Casablanca”, 1942 si “The African Queen” (“Regina africana”, 1951).