Aurora Constantin, o profesoara de fizica din Romania ce isi da doctoratul la Universitatea din Glasgow, s-a numarat printre cele zece nume alese de Google sa primeasca burse destinate celor mai valorosi studenti cu dizabilitati care activeaza la universitati din UE, Elvetia si Israel.

Stiridebine.ro are bucuria si onoarea de a fi comunicat cu doamna profesor Aurora Constantin la scurt timp dupa ce rezultatele bursei Google au fost anuntate si de a va oferi acest interviu in exclusivitate.

Ce inseamna bursa Google pentru dumneavoastra?

Este o confirmare a faptului ca munca mea de pina acum este apreciata si asta imi sporeste mult increderea in mine si ma ajuta sa merg mai departe. Inseamna apoi si o obligatie de a munci mai mult si a dovedi inca o data ca am meritat pe deplin sa fiu selectata. Din punct de vedere material bursa vine intr-un moment in care chiar aveam nevoie de bani, deci nici aspectul material nu este de neglijat. Dar cred ca cel mai important lucru este ca aceasta bursa va mai diminua reticenta cu care unii oameni privesc persoana cu handicap, sper.

Sper de asemenea ca aceasta bursa sa imi deschida calea unei cariere de cercetare. Pe viitor, bursa Google va fi un punct forte in resume-ul meu. M-as bucura ca exemplul Google sa fie urmat si de alte companii prestigioase, contribuind astfel la inlaturarea mentalitatii retrograde fata de  persoanele cu dizabilitati.

De unde ati aflat ca ati obtinut bursa?

A fost un moment oarecum nostim. Imi verificam e-mailul, pentru ca asteptam un mesaj de la profesorul ce imi conduce doctoratul, cand am descoperit un mesaj de felicitare de pe Facebook, din partea ziaristului Razvan Zlavog. Am fost convinsa ca este o confuzie, pentru ca asteptam rezultatele in aprilie. Eram chiar putin deranjata de ceea ce consideram eu ca este o eroare jurnalistica. Nici nu mi-a trecut prin minte la inceput ca poate fi adevarat. Apoi am mai citit un mesaj si inca unul de la alti ziaristi. Nu intelegeam ce se intampla, desi inima mea incepuse sa  o ia la galop. Atunci am zis ca trebuie sa verific site-ul oficial. Bucuria a fost extrem de mare cand mi-am gasit numele pe lista celor selectati pentru bursa.

Ce credeti ca i-a determinat pe cei de la Google sa va acorde bursa?

Cred ca au contat foarte mult rezultatele obtinute de mine in cariera: licenta, gradele didactice si doctoratul in fizica (toate obtinute cu nota maxima), activitatea mea didactica, premiile si mentiunile obtinute de mine de-a lungul timpului, dar si cele obtinute de elevii indrumati de mine, participarile la simpozioanele si conferintele internationale de fizica, activitatea mea extrascolara. Apoi cred ca de o mare importanta a fost si masterul obtinut la Universitatea din Glasgow si rezultatele mele la acest master. Recomandarile profesorilor cred ca au contat foarte mult. As dori sa le multumesc din suflet profesorilor mei din Edinburgh si Glasgow, respectiv profesorilor Helen Pain si Stephen Brewster pentru sprijinul acordat.

Cand ati decis sa plecati la Edinburgh si Glasgow? De ce?

In 2008 am plecat la Glasgow. Gandul imi incoltise cu cativa ani in urma. Eram preocupata sa creez lectii si experimente virtuale pe care sa le utilizez in predarea fizicii. Scopul meu era acela de a spori motivatia elevilor, incercand sa ies din tiparele clasice de predare. Vroiam ca lectiile mele sa fie “vii”, iar elevii, chiar si cei mai putin preocupati de fizica, sa participe la ore si sa se lase atrasi de discutia unor subiecte care pot parea initial aride si greu de patruns. Ma interesau metodele si mijloacele moderne de predare, in special de instruirea asistata de calculator. Incercam sa adaptez diferite programe pe care le gaseam pe internet, dar doream din ce in ce mai mult sa pot crea eu software educational. Mi-am dat seama ca pentru asta am nevoie de o pregatire serioasa in domeniu. Asa am inceput sa ma gandesc sa urmez un master in IT. Mi-am facut o lista cu universitati de prestigiu, avand grija ca acestea sa fie accesibile pentru scaunul rulant si am trimis documentele necesare. Dintre institutiile care m-au admis, am ales Universitatea din Glasgow, Marea Britanie.

Lucrul acesta a fost posibil gratie burselor pe care le-am primit atat de la Universitate din Glasgow, cat si de la Fundatia “Dinu Patriciu”, Fundatia Familiei Ratiu si Organizatia Soroptimist International.

Si a mai fost un motiv foarte puternic de a incepe o noua cariera: dorinta mea de a lucra in cercetare si de a construi o cariera universitara. Lipsa accesibilitatilor in universitatile din tara noastra m-a impiedicat sa imi realizez ceea ce imi doream cand am terminat facultatea de fizica. Nu am incetat insa niciodata sa sper ca intr-o zi voi ajunge acolo unde imi doream, desi mult timp nu am vazut nici o perspectiva de realizare a visului meu.

Care credeti ca sunt oportunitatile tinerilor de aici comparativ cu cele din Vest?

Cea mai importanta oportunitate este aceea ca aici (si vorbesc despre Scotia, fiindca nu imi permit sa extrapolez concluziile mele acolo unde nu am avut o experienta directa) tinerilor, si nu numai, li se recunosc munca si valoarea. Nimic nu se obtine fara munca. Nu poti lua note mari speculand sau copiind. Din cate stiu de la fostii mei elevi, cea mai mare dezamagire la contactul cu mediul academic din tara este ca nu exista o scara a valorilor. Nu vreau sa generalizez. Sunt convinsa ca si in tara poti obtine rezultate frumoase daca te straduiesti, dar multi elevi si studenti ajung la concluzia ca nu este cazul sa inveti din moment ce asta pare sa nu mai aiba valoare si de multe ori elevii si studentii constiinciosi ajung sa fie subiect de ironie. Am avut multe discutii pe aceasta tema cu elevii mei. Tot timpul incercam sa ii fac sa inteleaga cat de important este sa fii bine educat si sa obtii ceea ce iti doresti pe cai cinstite. Asta te ajuta sa ai incredere in tine si sa nu renunti la aspiratiile tale oricat ar parea de greu de atins la un moment. Cred/sper ca unii m-au inteles.

O alta oportunitate se refera la facilitatile pentru persoanele cu dizabilitati. Pentru persoanele cu dizabilitati, de pilda, este foarte greu sa urmeze studiile in Romania si este, cred eu, si mai greu sa gaseasca un loc de munca. Barierele fizice si morale devin uneori insurmontabile.

Daca luam in considerare universitatile de prestigiu, cred ca avantajul aici este ca baza materiala este foarte dezvoltata. In plus, studentii sunt foarte ancorati in realitate si stimulati sa fie creativi si originali atat prin temele pe care le primesc cat si prin modul de evaluare. Si sansele de angajare sunt mai mari in general pentru absolventii de aici. Inca o data, nu vreau sa generalizez. Stiu ca unii dintre fostii mei elevi, care au terminat studiile in Romania, s-au angajat la firme mari atat din tara cat si din strainatate.

Diferenta Slatina- Edinburgh?

Fiecare loc are farmecul sau. Insa exista o diferenta mare daca ma refer la cele doua orase. Spre deosebire de Slatina, Edinburgh este un oras mult mai mare si mai vechi, cu o istorie care incepe in epoca de bronz, cu mult mai multe atractii turistice, culturale, cu universitati de traditie. Multe personalitati si-au lasat amprenta asupra acestui oras. As putea aminti doar cativa dintre cei ce au absolvit Universitatea din Edinburgh: Alexander Graham Bell,  William Rankine,  Charles Darwin, James Clerk Maxwell, Max Born, David Brewster, Tom Kibble, Peter Higgs, Arthur Conan Doyle, Robert Louis Stevenson, Walter Scott, William Wordsworth,  Daniel Rutherford, David Hume.

Cred ca diferenta cea mai mare insa consta in mentalitatea oamenilor. Este adevarat ca si aici mai este loc pentru mai bine. Insa exista si dorinta de a imbunatati lucrurile. Nu te izbesti la tot pasul de conceptia “lasa ca merge si asa” sau, mai rau de intrebarea “de ce trebuie sa construim noi rampa pentru tine?” (in ciuda faptului ca exista o lege ce prevede obligativitatea construirii rampelor).

Pentru mine personal o diferenta mare o constituie accesibilitatea. Pot calatori aproape peste tot. Pot intra in majoritatea cladirilor, pot intra in universitate fara sa am nevoie de insotitor. Daca am nevoie de sprijin exista serviciul pentru studentii cu dizabilitati si stiu ca pot sa ma adresez cuiva care sa ma ajute sa rezolv problema. Oamenii sunt atenti cu studentii cu nevoile speciale si orice solicitare sau sugestie este primita cu deschidere. In general, la orice institutie mergi esti tratat cu respect indiferent de varsta, dizabilitate, sau origine.

Cum va afecteaza viata personala aceasta bursa?

Sper sa risipesc macar partial prejudecatile conform carora persoana cu dizabilitati nu poate fi egala cu o persoana fara dizabilitati (ideea aceasta nu este exagerata, de vreme ce chiar de la tribuna parlamentului Romaniei cineva a afirmat contrariul, incercand sa isi sustina cu “argumente” opinia personala).

Cati oameni v-au felicitat?

Foarte multi dintre fostii mei elevi, care sunt frecvent pe Facebook, prietenii, familia bineinteles si chiar si persoane care nu m-au cunoscut personal.

V-a felicitat cineva dintre oficialitati?

Nu. Cred ca oficialitatile au probleme mult mai importante. In cele din urma aceasta nu este decat una dintre miile de burse prestigioase obtinute de studentii romani. Si din fericire avem multi studenti care sunt valorosi.

Ce le-ati transmite tinerilor din Romania? Sa plece sau sa nu?

Sa traiasca frumos si corect, sa isi urmeze idealurile pina la capat si sa nu inceteze sa spere ca Dumnezeu ii va ajuta sa obtina ceea ce isi doresc cu adevarat. Stiu ca suna ca un cliseu, dar pot spune acum cu mana pe inima ca acestea nu sunt doar vorbe. In ceea ce priveste a doua intrebare, cred ca fiecare trebuie sa cantareasca avantajele si dezavantajele locului pe care si-l alege. Nu exista un raspuns general la aceasta intrebare. Insa oriunde s-ar stabili, sa nu uite ca sunt romani si sa nu le fie rusine de asta.

De ce va e dor din Romania?

De familie, de prieteni si de fostii mei elevi. Daca ma refer la un loc anume, acela este casa in care am copilarit, undeva in sudul tarii, in comuna Rusanesti din judetul Olt.

Sunt tinerii interesati de stiinta?

Eu consider ca da. Este drept ca numarul lor este din ce in ce mai mic. Eu vorbesc doar din experienta mea la catedra, nu ma bazez pe statistici nationale.  Din pacate, cei atrasi de stiinta pura sunt din ce in ce mai tentati sa studieze in afara si sa ramana acolo.

Care e cel mai interesant lucru din fizica?

Sunt foarte multe lucuri interesante in fizica. Eu cred ca toata fizica este interesanta (cineva ar adauga aici in gluma “pentru profesorii de fizica”). Insa cea mai fascinanta teorie, in opinia mea, care este cunoscuta de altfel ca “visul lui Einsten”, este unificarea tuturor interactiunilor. Cand solutia unificarii va fi gasita, probabil ca vom putea intelege multe dintre misterele microcosmosului si macrocosmosului nostru.

Ce parere aveti despre ideea de Stiri de bine?

Numai de bine. Cum ar putea fi altfel din moment ce una dintre cele mai frumoase realizari ale mele mi-a fost adusa la cunostinta prin intermediul redactiei Stiri de bine? Si ca sa raspund un pic mai “serios”, as dori sa reamintesc, dar referindu-ma la mediul jurnalistic,  daca imi este permis, ceea ce Andrei Plesu scria, si anume ”ce nu trebuie facut intr-o lume destructurata de disperare: nu trebuie s-o amplifici. A folosi disperarea generala ca sursa de rating,… e obscen. E iresponsabil”.  As indrazni sa spun atunci ca prezentand numai “stirile pozitive, optimiste sau constructive, analizele, articolele si interviurile care ne fac viata mai frumoasa, care ne informeaza si ne ajuta pe plan profesional sau personal, care fac lumea din jur mai frumoasa” este intr-adevar o atitudine civica si responsabila care poate contracara intr-o oarecare masura prezentarea exacerbata a stirilor negative.

In incheiere as dori sa dedic aceasta bursa parintilor mei, care m-au incurajat si sprijinit cu toate eforturile lor pentru a depasi barierele fizice si morale pe care le-am avut de infruntat in viata.

Aurora Constantin a fost profesoara de fizica in orasul Slatina timp de 20 de ani, dupa care a urmat cursurile unui masterat in Edinburgh. In prezent, urmeaza cursurile doctorale la Universtitatea din Glasgow.

Pe profilul sau de LinkedIn putem citi urmatoarele: Scopul meu este sa intercalez cunostintele in domeniul calculatoarelor cu pregatirea anterioara din invatamant, pentru a putea deveni un cercetator independent in domeniul interactiunii dintre om si computer. Cercetarile mele se concentreaza pe urmatoarele aspecte: crearea a noi interfate prin folosirea interactiunii multi-modale (in special atingerea, mirosul si intercatiunea gestuala) in scop educational si de asistenta.

Multumim doamnei Aurora Constantin pentru ganduri si multe felicitari!