Un nou start-up, numit Qwiki, a castigat TechCrunch Disrupt, competitie organizata de TechCrunch, asa ca am solicitat un interviu prin e-mail ca sa aflu mai multe detalii pentru cititorii Stiridebine.ro.

La competitia de anul acesta, care a avut loc intre 27 – 29 septembrie in San FranciscoSUA, s-au prezentat mai bine de 2000 de oameni unde au putut vedea duelul dintre 24 de companii care si-au prezentat ideile inovatoare. Din luptele crancene care au avut loc la TechCrunch Disruptcompania Qwiki a luat premiul cel mare, in valoare de 50 000 de dolari.

Inainte de a prezenta interviul vreau sa fac cateva precizari legate de acest serviciu inovativ si cat se poate de util, deopotriva.

Un “Qwiki” este o poveste scurta si interactiva: o experienta a informatiei mult imbunatatita oferita sub forma unei animatii interactive. Spre deosebite de animatiile sau filmele traditionale, aceste prezentari (numite Qwikis) sunt create prin culegerea de informatii luate de pe internet. Trebuie facuta precizarea ca procesul este automat si nu necesita interventia umana, o voce digitala avand rolul de narator.

Deocamdata Qwiki a produs mai bine de trei milioane prezentari interactive care acopera toate subiectele din Wikipedia, la care se adauga imagini, filme si date structurate relevante importate din sursele de legatura. Aceste filme interactive vor putea fi incorporate pe orice websit si vor fi compatibile cu toate dispozitivele iOS.

Echipa Qwiki a tinut sa sublinieze faptul ca acest serviciu nu este un nou motor de cautare, dupa cum este vehiculata informatia in foarte multe canale. Ceea ce face aceasta platforma este sa culeaga informatii relevante din mai multe surse printre care si motoare de cautare sau enciclopedii online.

Odata cu lansarea limbajului de marcare Qwiki si a API-urilor (Application Programming Interface – interfața pentru programare de aplicații) partenerii pot produce experiente interactive la scara mare. Avand sediul in Palo AltoCalifornia, si nu mai mult de opt angajati aceasta companie a primit fonduri de 1,5 milioane de dolari in 2010 pentru dezvoltare si lansarea publica a serviciului. Deocamdata este in faza de testare Alpha.

Acest proiect ambitios ii are ca fondatori pe Doug Imbruce, in calitate de CEO (sef executiv), si Louis Mounier, pe post de CTO (sef tehnic). Doug Imbruce a mai lucrat la Televiziunea Warner Bros. si a creat o retea de websituri care ajuta mai bine de un milion studenti anual iar Louis Mounier este fondatorul AltaVista si este considerat unul dintre parintii cautarilor pe internet.

Raspunsurile primite de la Doug Imbruce si echipa au avut menirea de a clarifica ceea ce este acest serviciu si posibilitatile sale de dezvoltare. Sunt asteptate lansarea aplicatiei pentru iPad si accesul publicului larg la acest instrument de referinta. Cum inca nu a fost publicat in Romania nici un interviu (fie el si prin e-mail) cu echipa va invit sa aflati cateva detalii direct de la sursa.

1. Cum a trecut Doug Imbruce peste situatia in care alti oameni nu credeau in succesul acestui proiect?

Doug s-a consultat cu multi dintre prietenii sai din comunitatea tehnologica din New York si multi i-au recomandat sa se mute la Silicon Valley, pentru ca acela ar fi locul in care si-ar putea construi o echipa incredibila si ar putea aduce la viata ideea din spatele Qwiki. Lucrurile au luat o intorsatura foarte buna atunci cand Doug l-a intalnit pe Louis Mounier, care a devenit ulterior co-fondator si sef tehnic, pe care unii oameni il considera “parintele cautarilor”, pentru ca el este fondatorul AltaVista.

2. De la ce provine numele “Qwiki”? De la termenul “quick”?

Qwikis sunt experiente rapide si interactive asa ca, da, Qwiki isi are originea in termenul “quick” dar si in termenul “wiki”, care este un websit care face legatura intre mai multe pagini interconectate.

3. Ce ati facut pentru a participa la TechCrunch Disrupt?

Doug s-a intalnit cu membri ai echipei TechCrunch si au decis impreuna ca Disrupt ca fi locul perfect pentru a prezenta Qwiki lumii intregi.

4. Sistemul foloseste entitati (asemeni Wonder Wheel de la Google) pentru a sintetiza informatiile intr-o prezentare cuprinzatoare?

Intreaga tehnologie folosita pentru a construi acele Qwikis este de productie interna. Echipa de dezvoltare a creat, prin codare, algoritmi care cauta informatii pe internet, le filtreaza in diferite moduri si le asambleaza in prezentari frumoase.

Ca sa fac o mica paranteza, nu trebuie sa fii programator ca sa iti dai seama ca acesti algoritmi urmeaza logica de zi cu zi. Cand am cautat informatii despre Brasov m-am asteptat sa imi prezinte: locatia geografica, delimitari in cadrul tarii, populatia si evenimente importante ce tin de acest loc. Qwiki face acest lucru intr-o maniera foarte atragatoare si nu dezamageste. Secretul sta in culegerea informatiilor relevante. La finalul fiecarei prezentari va prezinta si surse de unde a cules acele informatii, ba chiar puteti sa opriti prezentarea si sa aflati mai multe despre fiecare element al prezentarii in parte.

5. Ar putea deveni Qwiki un Asistent Virtual Personal in toata regula?

Posibilitatile oferite de Qwiki sunt nenumarate. In acest an (2011), vom lansa aplicatia “Good Morning Qwiki” care va fi sincronizata cu iCal si alte aplicatii pentru a-ti citi, prin intermediul alarmei de dimineata, cum va fi ziua in curs. Pentru noi, acest lucru este cu siguranta inceputul unui asistent personal  .

6. Am vazut ca folositi Flash. Flash este un mare consumator de resurse cand vine vorba de dispozitive mobile. Aveti de gand ca, in viitor, sa folositi HTML5 pentru dezvoltarea platfomei web si a celei mobile?

Pe masura ce vom continua sa dezvoltam produsul vom face cu siguranta ajustarile necesare pentru a face ca experienta sa fie cat se poate de placuta si de lejera pentru toti utilizatorii nostri si pentru toate gadgeturile lor. Unul dintre scopurile noastre este sa oferim o experienta consistenta pe mai multe (daca nu pe toate) platforme.

7. Veti oferi mai multe optiuni utilizatorilor? Ma refer la posibilitatea de a alege intre prezentari scurte (2 minute) si altele mai lungi, mai detaliate.

Vom dezvolta serviciul si, pe baza feedback-ului primit, vom crea mai multe optiuni si vom ajusta produsul dupa necesitati.

8. Cum veti putea monetiza platforma? Aveti nevoie de bani daca vreti sa supravietuiti. Mai multe tipuri de conturi (gratuite si premium) si afisarea de reclame ar putea fi o cale.

Deocamdata, singurul nostru scop este acela de a perfectiona acest instrument si nu monetizarea, dar realizam importanta enorma ce apare prin afisarea de reclame – posibilitatea de a folosi serviciul nostru pentru a integra reclame eficiente si interactive este, cu siguranta, un lucru pe care il exploram deja.

9. In viitor vor putea oamenii sa intrebe Qwiki printr-un microfon in loc sa scrie in casuta de cautare?

Inca nu am stabilit un asemena curs, dar, zicem din nou, cu Qwiki posibilitatile sunt nenumarate si vom continua sa adaptam si sa imbunatatim produsul de fiecare data cand il actualizam.

Ca si precizare, o asemenea functionalitate, in afara de faptul ca face viata mai comoda, permite persoanelor cu dizabilitati sa interactioneze cu platforma intr-o maniera cat se poate de placuta.

10. Qwiki vs. Google? Sunteti mici, dar Google va vede. Ma refer la faptul ca, de vreme ce ati constuit viitorul experientei cautarii, acest lucru va transforma intr-un oponent viabil cand vine vorba de Google. V-ati putea astepta ca ei sa doreasca sa cumpere compania voastra. Veti vinde sau veti lupta pentru locul unu in lumea internetului?

Este important sa clarificam prima parte a intrebarii: Qwiki nu este un motor de cautare– aceasta este o conceptie gresita pe care speram sa o corectam la nivel global. Acest lucru inseamna, de asemenea, si faptul ca noi nu vedem in Google un competitor. Noi suntem o experienta a informatiei si, in momentul de fata, produsul nostru se numeste instrument de referinta, lucru care reprezinta o diferenta importanta fata de un motor de cautare. Nu avem planuri de vanzare in viitorul apropiat de vreme ce dorim sa construim si sa ne extindem in continuare pe baza acestui produs.

Am apucat sa citesc in mai multe locuri faptul ca Qwiki este un nou motor de cautare si, sincer, si eu credeam acelasi lucru. Pe scurt, ceea ce diferentiaza acest serviciu de un motor de cautare este faptul ca iti face prezentari interactive pe baza culegerii, filtrarii si sintetizarii informatiilor care pot proveni de la motoare de cautare, enciclopedii si alte websituri relevante. Un motor de cautare va prezinta o lista de websituri in functie de cuvintele cheie introduse, pe baza algoritmului propriu. Qwiki face ordine in multitudinea de rezultate care apar si alege doar informatiile care pot fi de folos.

11. Cum vede Qwiki viitorul? Vor exista aplicatii pentru calculatoare, vocea in mai multe limbi, toate conturile (retele sociale si e-mail) intr-un singur loc sau Inteligenta Virtuala? Vom vedea acestea in Qwiki?

Din nou, suntem convinsi de faptul ca planurile de viitor pentru Qwiki sunt nenumarate. Planurile actuale includ lansarea unei aplicatii pentru iPad, a aplicatiei “Good Morning Qwiki”, a profilelor de dating, personale si de imobiliare si, bineinteles, vom continua sa extindem si sa imbunatatim acest instrument de referinta. Am dori cu siguranta sa oferim redarea si in alte limbi, impreuna cu celelelalte elemente pe care le-ai pomenit si vei putea vedea, cu siguranta, mult mai multe caracteristici in viitor.

12. La final, ce mesaj vreti sa transmiteti romanilor care sunt pasionati de internet si tehnologie?

Asa cum am mai mentionat si pe Twitter : cine spune ca cerul este o limita? Nu este adevarat. Daca ai o idee iar oamenii nu cred in ea la inceput, continua sa o raspandesti. Posibilitatile oferite de tehnologie nu au margini si noi am vazut acest lucru in primul rand aici, la Qwiki.

Sper ca v-am facut curiosi sa vedeti despre ce este vorba in acest serviciu inovativ. Este bun a fi folosit pentru a obtine informatii la obiect, succinte si intr-o maniera cat se poate de placuta. Daca vreti sa vedeti o prezentare video atunci va invit sa urmariti Qwiki la TechCrunch Disrupt.