Asociatia Culturala Control N organizeaza, in Bucuresti, in perioada 1 martie – 19 aprilie 2010, a cincea sesiune a workshop-ului de scenaristica pentru incepatori, intitulat First Draft.

Control N este o asociatie culturala, fondata in 2009, care are ca scop principal promovarea si inlesnirea comunicarii cinematografice in randul tinerilor.

Iulia Rugina, una dintre fondatoarele Asociatiei Culturale Control N, a avut amabilitatea de a-mi raspunde la cateva intrebari legate de workshop-ul First Draft.

Stiri: Ce reprezinta First Draft?

I.R: First Draft inseamna in limbaj scenaristic prima varianta a unui scenariu. Pentru ca este un curs pentru incepatori, ne propunem sa ii familiarizam pe participanti cu notiuni de baza in scriitura scenaristica (formatare, personaje, structuri dramaturgice etc) , lucruri care ii vor ajuta sa treaca dupa terminarea cursului la 2nd draft, 3rd draft si tot asa.

Stiri: Cine poate aplica la acest workshop?

I.R: Oricine este interesat de film, scenaristica, literatura poate aplica la workshop. Nu exista limita de varsta.

Stiri: Cat dureaza un curs si ce presupune acesta?

I.R: Un curs dureaza 8 saptamani si este compus din 8 sedinte a cate 2 ore. In cadrul acestuia vor avea loc discutii teoretice, vizionari de scurt metraje sau secvente din lung metraje, pe baza temei saptamanale a cursului, discutii pe scenarii. Participantii incep scrierea scenariului din a 2-a sesiune. Textele trimise pe email sunt discutate in public si primesc indrumari pe email, pana la finalizarea primului draft de scenariu, la finalul celor 8 saptamani.

Stiri: Cine sustine cursurile ?

I.R: Cursurile sunt sustinute de Ana Agopian (scenarist de film si televiziune), Oana Rasuceanu (scenarist si critic de film) si Iulia Rugina (regizor de film). Cele trei au absolvit Facultatea de Film din cadrul UNATC in 2006. Au realizat impreuna 6 scurt metraje, prezentate in diverse festivaluri internationale. Ana, Oana si Iulia sunt in prezent preparatori univesitari ai sectiei de scenaristica din cadrul UNATC.

Ca membri fondatori ai Asociatiei Culturale Control N, sunt organizatorii Concursului European de Scenarii Nisi Masa, care se desfasoara anual din 2004, in 19 tari din Europa. Participarile celor trei la diverse workshopuri de dezvoltare de scenariu ( precum How To Say It Workshop, Scripteast, Sources 2, European Short Pitch) si pasiunea lor pentru scenaristica de film au facut ca First Draft sa se afle acum la a 5-a sesiune.

Stiri: Care este locul de desfasurare a workshopului?

I.R: Locul de desfasurare va fi confirmat ulterior prin email celor inscrisi la curs.