A fost invitata la emisiuni de televiziune si s-a scris o carte in cinstea ei. Nu este nici actrita, nici cantareata, nici poet, este doamna Lili, celebra liftiera de la TNB, care coase goblenuri in cabina de zece ani.

De la 6 seara pana la 3 dimineata, doamna Lili urca si coboara intre etajul 3 si parter. De 15 ani este liftiera in cladirea Teatrului National ce gazduieste Laptaria si terasa La Motoare. Am intrerupt-o din periplul vertical intr-o seara ploioasa si am rugat-o sa imi vorbeasca despre meseria sa.

Desi pare plictisitor sa stai 9 ore pe scaun, apasand pe butoane, dumneai spune ca nu este deloc asa si ca ar vrea sa iasa la pensie fiind liftiera. „Nu ai timp sa te plictisesti, pentru ca vorbesti cu fel si fel de persoane, luand contact cu lumea mai aflii o stire, mai dezbati o problema”, imi explica doamna Lili zambind. Mica de statura, tunsa scurt, cu o privire blanda, intelegatoare, doamna Lili pare hotarata si puternica.

De altfel, aceste calitati ii sunt necesare in munca sa nocturna. „Unii intra si isi bat joc de mine, ma trag de par, vorbesc urat, pornografic. Cu unii ma mai cert, dar alteori nu ii bag in seama”, povesteste dumneai, mentionand ca s-a intamplat sa dea si bataie unor tineri nepoliticosi. Stand in lift atatea ore, doamna Lili isi ocupa adesea timpul cosand goblene pe care apoi le vinde in Germania, Cipru, Franta, Estonia. Unii tineri gasesc acest lucru foarte amuzant si isi permit tot felul de remarce. Dansa insa nu pune la suflet rautatile si ii lasa sa-si faca de cap.

Pe de alta parte, apreciaza mult cand gaseste oameni cu care poate vorbi, in scurta calatorie, despre goblenuri, despre familie si tot felul de alte lucruri. „Mi-au ramas foarte multi prieteni facuti aici, nu exista sa ma duc intr-un loc si sa nu vad pe cineva cunoscut”. Apoi, mai este si oportunitatea de a cunoaste diverse personalitati. Doamna Lili i-a dus cu liftul pe Ion Iliescu, Viorel Catarama, Traian Basescu, pe cand era primar, Emil Constantinescu. Insa preferatul dansei a fost mereu Johnny Raducanu. „Il duceam de jos si pana sus pe genunchi si il aduceam inapoi tot asa”.

Renumiti sau nu, doamna Lili a invatat sa cunoasca oamenii doar dupa cum se imbraca, dupa cum vorbesc. Intrand in contact cu tineretul in fiecare seara, a observat ca acesta s-a schimbat foarte mult de-a lungul anilor si nu in bine. „La inceput erau asa de comunicativi, de prietenosi, pe timpul lui Chirila, pe vremea lui Stefan Banica…veneau si cantam impreuna”, isi aduce dumneai aminte. „Mai sunt si acum copii buni, insa se imputineaza pe zi ce trece”.

Am aflat de la doamna Lili ca daca vrei sa fii insotitor pe lift trebuie sa urmezi o scoala speciala. Meseria nu implica, asa cum cred unii pasageri, doar sa apesi pe niste butoane. Trebuie sa ai grija ca liftul sa nu fie prea plin, iar daca se blocheaza, datoria ta este sa ii calmezi, sa le explici ce se intampla. „Cand le spun ca nu mai incape si a saptea persoana, unii imi spun sa ma dau eu jos ca sa le fac loc, ei nu inteleg ca trebuie sa stea cineva aici”.

In afara de comentariile rautacioase, alt dezavantaj al meseriei este spatiul mic, care nu iti permite sa te misti. In plus, vara este prea cald, iarna, prea frig, iar salariul nu e foarte mare. Pentru a isi ajuta cele doua fiice sa termine facultatea, doamna Lili a trebuit sa isi ia doua servicii: unul, de zi, la un birou de avocatura, iar acesta, de noapte. Intre cele doua nu ii mai raman decat trei ore de somn, insa dansa rezista in acest ritm de zece ani.

Pe langa bucuria de a-si vedea fiicele realizate, efortul ii este recompensat si de atentia cu care unii pasageri o trateaza. Doamna Lili a ajuns ea insasi o personalitate, 14 ziare publicand articole despre dumneaei. A aparut la Antena1, la Realitatea TV, studentii de la Facultatea de Literatura au scris romanul Rubic in onoarea ei si a avut un rol in filmul documentar „Iubirea mea, Dacia”. Laptaria nu ar mai fi la fel fara doamna Lili, asa ca data viitoare cand treceti pe acolo, nu uitati sa-i zambiti si s-o salutati. Si inca ceva: apasati o singura data pe buton, caci dumneai stie ca asteptati si vine cat de repede poate.

Acesta este primul articol din seria “Oameni de Bine“ dedicat tutror persoanelor minunate pe langa care trecem in fiecare zi. Echipa StiriDeBine.ro va asteapta martea viitoare pentru a afla povestea muzeografului Eugen Mocanu din cadrul Muzeului de Geologie din Bucuresti.