“Vreau sa ii arat fiului meu ca poate sa faca orice. Nu ma astept ca el sa ma copieze, sa faca exact aceleasi lucruri pe care le fac si eu, pentru ca de multe ori, daca copiezi visele altora, atunci, chiar daca vei realiza ce ti-ai propus, poate nu vei fi fericit. Vreau ca el sa isi faca un plan si sa se tina de el, sa nu cedeze in fata obstacolelor si sa fie flexibil”.

Andrei Rosu, tanarul de 34 de ani care face parte cu certitudine din sfera “Romani exceptionali“, a ocupat, printre altele, locul 15 la Maratonul de la Polul Nord, locul 84 la categoria 18-34 de ani din 1054 de concurenti care au participat la Maratonul de la Istanbulsi se pregateste pentru Chile si Antarctica, ambele maratoane urmand sa aiba loc in luna decembrie a acestui an. Fara sa mai tinem cont de Maratonul Sahara, de pe 28 februarie 2011, sau Maratonul Everestului, din mai 2011 si altele pe care le are in program pentru perioada urmatoare.

Este de parere ca “a alerga un maraton presupune aceiasi pasi si aceeasi planificare ca orice proiect de serviciu“, iar ceea ce vrea el sa demonstreze este ca imposibilul nu exista, atat timp ca vointa este puternica. Andrei Rosu vrea sa fie un adevarat model in viata pentru fiul sau, indiferent de calea pe care micutul o va alege, la maturitate.

In momentul in care am luat decizia sa fac ceva, la doua zile am primit un mail care anunta maratonul; a fost o intamplare, nu aveam nici un atu care sa ma recomande. Eram o persoana comoda, nu imi place frigul, nu aveam experienta de sportiv, nu sunt vreun multimilionar excentric si nu am nici zile de concediu suficiente“, povesteste Andrei Rosu, care anul acesta a fost invitat sa isi impartaseasca povestea celor prezenti la TEDx Bucuresti.

A vrut sa multe ori sa renunte. Prima data, cand era cat pe ce sa stearga mail-ul care anunta maratonul. Apoi cand a pus ceasul sa sune la ora 5, iarna, pe intuneric, cand afara erau -10 grade. A hotarat sa isi faca un blog prin care sa promita cititorilor ca va indeplini ce si-a propus. A mai avut o tentativa de renuntare cand si-a dat seama ca nu stie sa lucrez pe o platforma de blogging. Ulterior, ajutat de un prieten, a reusit sa isi posteze visul online, iarprimul articol de pe blog a intregistrat peste 2.000 de vizualizari.

Mizeaza foarte mult pe sustinerea familiei, mai ales a sotiei sale, iar tocmai acest sprijin il fac sa mearga mai departe, chiar daca initial, parintii au primit vestea cu un soc destul de mare, la numai cateva saptamani inainte de plecare.

Acum, pentru a se antrena, s-a obisnuit sa se trezeasca la 4:00, pentru ca pana la 4:20 sa fie deja gata de alergat. La ora 6 este din nou acasa, face un dus si se culca pana pe la 7:30, 8:00, cand trebuie sa plece la serviciu. Lucreaza ca trainer in zona de banking, dupa cum spune si pe blogul personal, si, din fericire, are parte si de sustinerea colegilor de birou. Cum reuseste sa alerge zeci de kilometri? “Cand iti propui sa alergi un kilometru, alergi un kilometru si te intrebi: nu as putea sa alerg un kilometru si 5 metri? Si tot asa, iti cresti singur bariera“.

Pentru a fi in forma, tine si un regim sanatos, dar recunoaste ca “atunci cand alergi un maraton, organismul tau nu iti cere chips-uri“.

In afara de dorinta arzatoare de a fi un model in viata pentru fiul sau, Andrei Rosu este manat si de sentimentul de a fi de ajutor, de a lasa ceva in urma sa. “Mi-ar placea, privind in urma, sa vad ca am avut o contribuitie la comunitate, la societatea in care traiesc“, incheie tanarul maratonist.

Acest articol face parte din seria “Romani exceptionali”, iar joia viitoare StiriDeBine.ro va va prezenta o alta poveste de succes.