Cercetarile arata ca exercitiile fizice intineresc soarecii de laborator

Scris la data 15/03/2011 de in Stiinta

Cercetarile arata ca exercitiile fizice intineresc soarecii de laborator

Dr. Mark Tarnopolsky nu este nici pe departe un om lenes. Profesor de pediatrie la Universitatea Mcmaster din Hamilton, Ontario a castigat primul loc la categoria sa de varsta la o serie de curse de alergare in Statele Unite si Canada. Totusi, daca se simte epuizat siare nevoie de putina motivatie ca sa mearga la sala de gimnastica, e de ajuns sa se uite in propriul laborator.

Recent, Tarnopolsky a publicat un studiu uluitor impreuna cu studentul Adeel Safdar, in care au descoperit ca exercitiul fizic poate sa inverseze semnele imbatranirii la soareci.

De asemenea, Tarnopolsky este specializat in studierea si tratarea disfunctiilor mitocondiriilor. Acestea sunt similare cu niste furnale in fiecare celula, care transforma mancarea si oxigenul in energie necesara pentru ca celula sa isi indeplineasca functia.

Pe masura ce oamenii imbatranesc, mitocondriile se strica, cauzand si distrugerea celulei si prin urmare contribuind decisiv la semnele imbatranirii – atrofierea creierului, riduri, caderea parului si problemele de inima.
“Stiam ca exercitiile fixice sunt benefice si ca alergatorii au un risc mai scazut de boala sau moarte” a declarat Tarnopolsky pentru AOL News.Am vrut insa sa ne uitam la efectele sistemice si sa gasim o terapie (exercitiul fizic) care sa fie la indemana majoritatii oamenilor, daca se ridica de pe canapea si fac asa ceva

Soriceii pe care i-a folosit Tarnopolsky in studiul sau a fost modificat genetic cu mitocondrii disfunctinale, ceea ce inseamna ca acestea erau destinate sa imbatraneasca prematur. Majoritatea animalelor modificate genetic alearga aproximativ 45 de minute, de trei ori ep saptamana. Cealalta jumatate au ramas sedentari in custile lor.

Rezultatele au fost impresionante, “Dupa numai cateva luni de exercitii s-au observat schimbari fara precedent” a spus Safdar. “Am observat imbunatatiri nu numai in capacitatea lor de a alerga dar si in cazul celorlalte organe” apoi a adaugat “S-a raspandit deasupra muschilor si inimii, ajungand si la creier, rinichi si alte organe. A fost cu adevarat exceptional.

Soarecii care au facut exercitii s-au dovedit a avea in final blana mai stralucitoare si o constitutie mai robusta.

Am notat nu numai o imbunatatire sumara, ci chair una de 100%” a mai spus Tarnopolsky.

Inainte de a fi cooptat in laboratorul unde lucreaza in prezent, Safdar marturisea ca nu era atras sub nicio forma de ideea de a face exercitii fizice. Acum insa si-a porpus sa fei activ o mare parte din timp, prin alergari si karate.

Oamenii care fac exercitii fizice sunt in general mai fericiti. Tot sistemul lor ramane tanar, ca sa zicem asa.

Tags: , ,

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bineCurs Valutar BNR

25 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

69 queries in 0.183 seconds.