La Sala Elvira Popescu a Institutului Francez din Bucuresti a avut loc astazi, de la ora 10.00, vizionarea de presa a filmului “Portretul luptatorului la tinerete“, eveniment la care a fost prezent si un membru al echipei StirideBine.ro.

Proiectia filmului a fost urmata de o conferinta de presa la care au participat regizorul Constantin Popescu, o parte dintre actori (Constantin Dita, Bogdan Dumitrache, Dan Bordeianu, Ion Bechet) si unul dintre membrii echipei de productie, Liviu Marghidan RSC.

Este un proiect la care am lucrat cinci ani, de cand am inceput sa ma documentez si pana am terminat fimarea lui. Filmarile au durat, in total, 70 de zile: au inceput in mai 2008 si s-au terminat in aprilie 2009. Care au fost motivele care m-au impins sa fac acest film? Am inceput sa citesc carti de memorialistica, arhive ale securitatii, stenograme, iar unele povesti m-au impresionat foarte mult, incat am facut acest film“, a spus regizorul Constantin Popescu despre pelicula “Portretul luptatorului la tinerete”.

Actorii prezenti la proiectia pentru reprezentantii presei au spus cateva cuvinte despre film, iar cele mai reprezentative cuvinte au foste cele rostite de Bogdan Dumitrache (care l-a interpretat pe Laurian Hasu “Leu”): “Oricum lupti, ti-e frica sa mori”.

Dan Bordeianu (care l-a interpretat in film pe Victor Metea) a subliniat ca actorii sunt mai putini importanti, iar personajele pe care le-au interpretat conteaza cel mai mult. “Sunt mandru ca am lucrat la acest film“, a spus Dan Bordeianu.

Ceea ce vedeti aici este modul in care am vazut eu lucrurile, asa cum cred euca s-au intaplat. Nu sunt om istoric, sunt doar un regizor. Este foarte posibil ca filmul acesta sa nu vina niciodata la timpul potrivit“, a declarat Constantin Popescu, regizorul filmului “Portretul luptatorului la tinerete”.

Personajele si oamenii din spatele lor

Dorinta mea a fost de a imprumuta fiecare actor in parte, personajului, cate ceva din personalitatea sa. In mod normal, in mod natural si firesc, se intampla lucrul asta oarecum atunci cand filmezi. Un actor imprumuta din personalitatea lui. In mod deosebit, i-am rugat sa isi modeleze personajul si dupa cum sunt ei“, a explicat regizorul Constantin Popescu.

Actorul Bogdan Dumitrache a marturisit ca elnu a facut foarte multa documentare pentru a intra in pielea acestui personaj. In primul rand, pentru ca consider ca am jucat un personaj care nu era in pragul de a face o alegere: daca vrea sa lupte sau nu vrea sa lupte. El alesese deja sa lupte. Astfel, eu m-am concentrat asupra comportamentului“, a spus actorul Bogdan Dumitrache (Laurian Hasu “Leu”).

Cred ca un individ poate avea comportamente diferite in functie de contextul in care traieste. Astfel, solutia ‘viata aspra, comportament aspru, cu un minim consum de resurse’ era credibila si posibila pentru personajul meu“, a adaugat Bogdan Dumitrache.

Dan Bordeianu a explicat ca a incercat sa afle cat mai multe despre Victor Metea, personajul pe care l-a interpretat in filmul “Portretul luptatorului la tinerete”.

In cazul lui Costi a fost un pic mai simplu, poate pentru ca exista foarte mult material. In cazul personajului meu, referirile erau destul de rare si putine. Am gasit chiar si o poza cu Victor Metea. Neavand resurse, am incercat sa inteleg, sa incerc sa-mi inchipui cum poti sa rezisti atatia ani de zile intr-un mediu atat de ostil. Si unul dintre lucrurile care m-au impresionat si pe care m-am axat – e un detaliu minor – este credinta lui, a personajului. In permanenta am o biblie din care citesc“, a marturisit Dan Bordeianu.

Constantin Dita, cel care l-a interpretat pe liderul gruparii, Ion Gavrila Ogoran, a vorbit si el despre lucrurile care l-au impresionat cel mai mult la personajul sau.

Pe mine m-a impresionat, m-a facut sa intampin greutati cumva… diferenta de conceptie. El (Ion Gavrila Ogoran) functiona pe criterii total diferite. Contextul fiind diferit, prezentul fata de trecut… Greutatea mea a fost sa inteleg cum poate cineva asa de tanar sa fie atat de bine structurat, atat de bine stabilit, sa vada tot contextul social de atunci si sa aiba o opinie atat de clara. Eu fiind structurat in ziua de astazi, bombardat de informatii, reclame, povesti, clisee si fiind usor de modelat“, a explicat Constantin Dita.

Intr-o nota regizorala publicata pe site-ul oficial al filmului, regizorul Constantin Popescu scrie: “M-am hotarat sa regizez trei filme despre lupta impotriva comunismului in tara mea, dupa ce am studiat materiale si documente de arhiva din perioada 1945 – 1965. Am aflat astfel ca a existat o miscare de rezistenta impotriva regimului. Stiam intr-o oarecare masura, ca fiecare roman de altfel, ceea ce se intampla in Europa si in lume, in ce priveste comunismul. Am aflat despre inchiderea celor care se opuneau regimului, despre metodele folosite de Securitatea din Romania, in incercarea de a reduce la tacere vocile care criticau regimul, ororile si minciunile dictaturii (…) Dar am descoperit si ca au existat multe lucruri despre care nu am stiut nimic din acea latura a istoriei tarii mele. Lucruri despre care nu invatasem la scoala. Am aflat despre existenta a mai mult de 1.000 de grupuri de partizani care s-au opus miscarii comuniste din Romania, timp de peste 10 ani; am aflat intamplari cu femei si barbati care au murit crezand in ideile lor, care au refuzat sa faca compromisuri. O miscare de rezistenta longeviva, care se dovedeste a fi fost printre cele mai lungi in istoria statelor est europene, daca nu chiar cea mai lunga”.