Peştera Movile, loc sigur în caz de atac nuclear

Scris la data 03/03/2015 de in Stiinta

Descoperită de geologul român Cristian Lascu în 1986, Peştera Movile, situată în apropierea oraşului Mangalia, este singurul loc de pe glob care ar scăpa neatins în cazul în care viaţa de pe Pământ ar înceta să existe, potrivit NASA. În acest moment, peştera este în conservare şi singurii care au acces la ea sunt cercetătorii.

pestera movileAflată în regiunea Dobrogei, Movile este una dintre cele mai vestite peşteri din lume, atrăgând interesul cercetătorilor români şi străini, dar şi a mai multor echipe de specialişti de la NASA. După ce lucrările s-au terminat, a fost acoperită cu o placă de beton şi peste tot sunt semne de avertizare, pentru că înăuntru este un mediu sulfuros, toxic pentru om. Peştera nu poate fi vizitată decât de specialişti, în echipe de 2-3 persoane, iar durata unei vizite nu trebuie să depăşească două ore.

Peştera păstrează secretul originii vieţii

“Marte subpământean”, aşa cum au denumit specialiştii de la NASA ecosistemul care s-a format în Peştera Movile, este casă pentru 200 de vieţuitoare nevertebrate, printre care viermi, melci, gândaci, scorpioni, izopode, lipitori, miriapode. Peste 35 de specii erau complet necunoscute la momentul descoperirii peşterii. Locuitorii subterani au o culoare pală, iar ceea ce îi diferenţiază complet de rudele lor de la suprafaţă este lipsa totală a vederii şi antenele de proporţii gigantice pe care le folosesc pentru a se deplasa pe întuneric.

Descoperitorul peşterii, dr. Cristian Lascu, crede că în peştera aceasta trăiesc specii care au reuşit să supravieţuiască milioane de ani, iar refugiul lor în subteran îşi are începuturile în epoca de gheaţă. Una dintre teoriile genezei susţine că populaţia peşterii a fost izolată în urmă cu cinci milioane jumătate de ani, când nivelul Mării Negre a scăzut simţitor. În acel timp, cei mai apropiaţi strămoşi ai omului de azi erau maimuţele din sudul Africii.

Totodată, Larry Lemke de la centrul de cercetare NASA a asemănat condiţiile de viaţă din peştera Movile cu cele de pe Marte. Lemke, care lucrează la o misiune de cerecetare a existenţei vieţii pe Planeta Roşie, crede că este posibil să fi existat forme de viaţă pe aceasta, în urmă cu 3,5 miliarde de ani, când Marte era mai caldă. Cazul Peşterii Movile a readus speranţa găsirii unor forme de viaţă incipiente în subteranul planetei, unde există surse de apă lichidă caldă.

Rezervaţie speologică unică în lume

Peştera Movile se afla fix în zona de exploatare a companiei Chevron, careia i s-au alocat trei blocuri de teren în regiunea Dobrogea din sud-estul României: Blocul 17 (Costineşti), Blocul 18 (Vama Veche) şi Blocul 19 (Adamclisi). Din fericire, exploatarea a fost oprită, iar peştera a rămas intactă pe toată lungimea ei de 300 de metri, cu galerii joase de 1-2 metri. Şi în perioada comunistă peştera a fost în pericol. Atunci, se dorea construirea unei termocentrale, idee la care liderii comunişti au renunţat.

Descoperirea peşterii i-a inspirat nu doar pe cercetători, ci şi pe scenariştii americani. Producţii cinematografice precum „The Ends of the Earth: Secret Abyss of Movile Cave” şi „The cave” au la bază povestea incredibilă a Peşterii Movile.

Summary
Article Name
Peştera Movile din Dobrogea, loc sigur în caz de atac nuclear
Author
Description
Descoperită de geologul român Cristian Lascu în 1986, Peştera Movile, situată în apropierea oraşului Mangalia, este singurul loc de pe glob care ar scăpa neatins în cazul în care viaţa de pe Pământ ar înceta să existe, potrivit NASA. Momentan, peştera este în conservare şi singurii care au acces la ea sunt cercetătorii.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “Peştera Movile, loc sigur în caz de atac nuclear”

  1. Andreea says:

    Un alt domeniu in care suntem unici.

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bineCurs Valutar BNR

25 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

73 queries in 0.196 seconds.