România a fost vizitată de mai mulţi turişti în 2014

Scris la data 18/03/2015 de in Economie

Numărul turiștilor străini cazați în structurile de primire turistică colective din România a fost de 1,911 milioane în 2014, potrivit datelor INS, cu aproximativ 10% mai mult faţă de 2013, când s-a raportat cifra de 1,714 milioane de turişti.

turistAceeaşi tendinţă crescătoare se înregistrează şi în cazul cheltuielilor efectuate de turişti. Dacă în 2013 suma se ridica la 4,79 miliarde de lei, în 2014, totalul cheltuielilor efectuate de turişti a depăşit 5,09 miliarde de lei.

Potrivit studiului Institutului Naţional de Statistică, principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenți în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (61,3% din numărul total de turiști nerezidenți). Cheltuielile acestora au reprezentat 68% din total cheltuieli.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (38,7% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 32% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activități.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (46,2%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (93,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 54,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărare de îmbrăcăminte şi încălţăminte, urmate de cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor (26,1%).

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 62,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 88,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în trimestrul IV 2014, 48,8% si-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 31,2% şi-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat de către turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (80,0% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 13,5% din numărul total de turişti, urmate de autocare şi autobuze cu 5,3% şi alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) cu 1,2%.

Sursa foto: pixabay.com

Summary
Article Name
România a fost vizitată de mai mulţi turişti în 2014
Author
Description
Numărul turiștilor străini cazați în structurile de primire turistică colective din România a fost de 1,911 milioane în 2014, potrivit datelor INS, cu aproximativ 10% mai mulţi faţă de 2013, când s-a raportat cifra de 1,714 milioane de turişti.

Tags: , ,

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bineCurs Valutar BNR

01 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

74 queries in 0.215 seconds.