Se apropie sfarsitul epocii calculatoarelor

Scris la data 13/05/2011 de in IT&C

Se apropie sfarsitul epocii calculatoarelor

Un grup de cercetatori in domeniul calculatoarelor au studiat evolutia acestora si anticipeaza viitorul in materie de hardware pe baza de biti cuantici si chiar ADN.

Cu cat tehnologia evolueaza, cu atat tipul de hardware pe care il folosim devine mai mic si mai sofisticat. In zece sau douazeci de ani, ceea ce numim acum calculatoare vor deveni niste gadgeturi de nerecunoscut.

Iata o schema propusa de online computer science degree care arata cum au fost si cum vor fi calculatoarele:

1958 – Jack Kilby, angajat la Texas Instruments, construieste primul circuit integrat din lume, folosindu-se de doi tranzistori care pornesc si se opresc. In 1958 un tranzistor costa 5$, iar in 2004, costul este de 191 nanodolari (miliardime de dolar)

1965 – Gordon Moore, co-fondatorul Intel, prezice ca puterea de procesare a calculatoarelor (densitatea in tranzistori a unui circuit integrat) se va dubla la fiecare doi ani. Predictia s-a dovedit a fi extrem de precisa.

1980 – IBM lanseaza hard drive-ul 3380, de marimea unui frigider. Acesta costa 100.000$ si are o capacitate de stocare de 2GB. In 1981, intra pe piata IBM-PC, primul computer personal mic si accesibil. Concurenta ramane blocata.

1981 – este introdus primul laptop, Osbourne 1. Acesta cantareste 11 kg si costa 4500$.

1982 – apare discheta de 3 ½ inci, cu o capacitate de stocare de 400KB.

1984 – este lansat primul calculator Apple Macintosh. Are 125KB de RAM, cam 1/48000 dintr-o memorie a unui iMac.

1993 – apare primul Pentium de la Intel, functionand la 60Mhz.

2007 – are loc un salt in tehnologia tranzistorilor, prin folosirea metalului in locul siliciului. Un procesor foloseste 820 de milioane de tranzistori, de doua ori mai mult decat modelul anterior.

2010 – hardul Caviar Green are 2TB, costa 80$ si este cam cat o carte. In 1956, un hard costa 10.000$ pentru 1MB si este de marimea unei bucatarii.

2023 – expertii spun ca microcipurile vor ajunge la dimensiunea minima in 2023, cand vor deveni prea mici pentru a putea sustine electronii care reprezinta informatie. Va trebui gasita o alternativa la microcipul de siliciu.

20XXcomputerele cuantice sunt cele mai promitatoare optiuni pentru viitor. Daca un bit normal poate fi doar 1 sau 0, bitii cuantici vor fi concomitent 1 si 0, permitand o procesare de mii de ori mai puternica.

20XX – computerele cu fibra optica ce folosesc lumina in loc de electricitate vor fi mai rapide, insa oamenii de stiinta nu au reusit inca sa produca un tranzistor optic in masa.

20XX – o alta posibilitate este operarea pe baza de ADN, care este ieftin, la indemana si se reproduce singur. Computerele biologice vor putea fi injectate in corp pentru a rezolva probleme de sanatate. Oamenii de stiinta deja au pus bazele calculatoarelor ADN.

20XX – cea mai mare inovatie va fi in materie de software. Expertii sustin ca performantele acumulate in ultimii 15 ani s-au datorat algoritmilor software si nu hardware.

(sursa foto)

Vezi ultimele articole din IT&C

Tags: , ,

One Response to “Se apropie sfarsitul epocii calculatoarelor”

  1. Mihai Brehar says:

    Oameni buni, silicon din engleza se traduce cu siliciu in romana. Ca doar procesoarele si sanii vedetelor nu-s facute din acelasi material :)

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bineCurs Valutar BNR

01 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

68 queries in 0.181 seconds.