Silicon Valley. Cum visul american se destrama chinezeste

Scris la data 02/10/2012 de in Economie

Silicon Valley. Cum visul american se destrama chinezeste

La rascruce de meleaguri calliforniene, pe intinsul platou geografic al ratacitorului cowboy american, Sillicon Valley, bastionul invoatiilor tehnologice din ultimii 20 de ani, isi pierde treptat stralucirea de altadata.

Daca secolul trecut era recunoscut pentru numarul mare de producatori de cipuri de siliciu, de unde ii provine si numele, astazi, Silicon Valley isi datoreaza reputatia mai ales celor 10 miliarde de euro investite anual aici pentru reconstiturirea si dezvoltarea companiilor antreprenoriale.

Cu toate acestea, Londra ravneste de mult timp la stramutarea imperiului economic din Silicon Valley in East London Tech City, intentie antrenata de capitalul economic si de imagine adus Marii Britanii de Jocurile Olimpice din acest an.

Aura hubului tehnologic californian se doreste a fi risipita din temelii cat mai curand tocmai de Dragonul Chinez. In momentul de fata, producatori precum Alibaba sau Huawei Technologies au preferat China pentru dezvoltarea planurilor de business.

De asemenea, este notabil faptul ca multinationale precum Apple, Dell si Hewlett-Packard semnant deja parteneriate cu Foxconn, o companie tailandeza cu puncte de lucru in Shenzhen, copia chinezeasca a Silicon Valley, dar si cu mai multe orase din Japonia.

Totusi, marele handicap al chinezilor il reprezinta absenta unor genii precum Steve Jobs, Bill Gates sau Mark  Zuckerberg. Avand insa un rulaj educational de 600.000 de ingineri anual, China  va putea devansa in viitor ingeniozitatea americana.

Desi ambiii competitori economici si geostrategici  pentru noul tip de economie globala au reale sanse, cartea castigatoare pare a fi jucata tot de China. Aceasta nu vrea doar sa stearga cat mai rapid amintirea inca vie a lui Steve Jobs prin inovatii tehnologice, dar si-a propus, in egala masura, prin modernizarea infrastructurii  regiunii Zhongguancum, sa stirbeasca definitiv stralucirea de care inca se mai bucura prolificul Silicon Valley.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Silicon Valley. Cum visul american se destrama chinezeste”

  1. Mircea says:

    Marele handicap al chinezilor e ca lipseste industria venture si angel capital…si industria de avicatura care sa sustina tot mediul asta gen Silicon Valley.

    Credeti ca SIlicon Valley e Silicon Valley degeaba si doar ptr ca are niste exponenti gen Steve JObs si Zuckerberg? Va inselati, uitati de ecosistemul din spatele lor si care nu se formeaza peste noapte.

  2. Poliana says:

    Observatia dumneavoastra este pertinenta si va multumim. Exista un angrenaj masiv economic care sustine Silicon Valley insa, in egala masura, potentialul economic pe care il are China (sa nu uitam, este a doua putere economica a lumii) si resursele umane si tehnologice de care dispune pot determina, in urmatorii ani sau zeci de ani, o ranversare a polilor economici. De aceea au si construit orasul respectiv, cu scopul declarat de a fi noul Silicon Valley.

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bineCurs Valutar BNR

01 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

72 queries in 0.219 seconds.