Sistemul nervos ar putea fi "vindecat"

Scris la data 19/02/2012 de in Stiinta

Sistemul nervos ar putea fi “vindecat”

Expunerea creierului la un puls electromagnetic de intensitate redusa poate indeparta conexiunile neuronale nedorite. Teste au fost efectuate pe soareci, iar descoperirea ar putea fi transformata in tratament pentru bolile asociate cu circuitele anormale ale creierului, cum a fi schizofrenia.

Stimularea magnetica este folosita ca metoda de a ameliora simtomele celor ce sufera de afectiuni precum autismul sau depresia. Sistemul functioneaza pe principiul folosirii curentului electric pentru a intari ori suprima conexiunile neuronale naturale. Atunci cand suntem copii, celulele nervoase produc prea multe sinapse. In timp ce crestem si ne dezvoltam, unele dintre acestea se intaresc, altele dispar. Iar disparitia lor in mod inadecvat a fost asociata cu aparitia schizofreniei.

Medicul Jennifer Rodger, de la Universitatea din Australia de Vest, alaturi de colegii sai, au descoperit faptul ca stimularea creierului la intensitati mai mici decat cele produse natural de catre neuroni, ar putea inlatura complet sinapsele nedorite. Descoperirea a fost facuta intr-un studiu pe soareci, special creati in laborator si care au conexiuni anormale in zona creierului responsabila cu detectarea miscarii. La aceste animale, 90% dintre axoni s-au extins in zone gresite, facand ca rozatoarelor sa le fie greu sa urmareasca orice obiect in miscare din sfera lor vizuala.

Rodger a folosit, in timpul experimentului sau, stimularea prin pulsuri magnetice de joasa intensitate, timp de 10 minute, o data la doua saptamani. Se credea ca pulsul magnetic este ineficient in a face neuronii sa reactioneze, dar dupa analiza tesutului, s-a descoperit ca doar 45% dintre axonii bolnavi se aflau acolo, dupa tratament. “Axonii care nu erau la locul lor, se stersesera”, declara Rodger. In urma tratamentului, soriceii se pricepeau mai bine si sa urmareasca obiectele din jurul lor. Oamenii de stiinta spun ca pulsul magnetic nu face decat sa “trezeasca” sinapsele nedorite, astfel incat creierul sa le recepteze si sa le elimine.

Exista pareri sceptice la adresa unui posibil viitor tratament, care spun ca nu exista siguranta ca neuronii sanatosi nu vor fi afectati si ca nu ne putem astepta doar la efecte pozitive. Cercetatorii sunt, insa, foarte optimisti, spunand ca se afla pe un drum ce se arata a fi promitator. Iar daca vom putea vindeca boli ale sistemului nervos prin astfel de tratamente inovative, inseamna ca stiinta se indreapta intr-o directie mai mult decat buna!

Tags: , ,

One Response to “Sistemul nervos ar putea fi “vindecat””

  1. […] nervos ar putea fi 'vindecat' http://www.stiridebine.ro : Bolile sistemului nervos ar putea fi vindecate prin tehnici inovative! Oamenii de stiinta sunt […]

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bineCurs Valutar BNR

25 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

73 queries in 0.215 seconds.