Stinge lumina! Este Ora Pământului!

Scris la data 28/03/2015 de in Mediu

În mai puţin de două ore, vom stinge lumina şi vom sărbători împreună Ora Pământului. La fel vor proceda oameni din peste 7.000 de oraşe şi 162 de ţări din lumea întreagă cu scopul de a trage un semnal de alarmă vizavi de problema schimbărilor climatice.

ora pamantuluiAjunsă la a noua ediţie, Ora Pământului este o sărbătoare internaţională care are loc în ultima sâmbătă a lunii martie. Cu această ocazie, suntem încurajaţi să stingem luminile din casă şi să petrecem o oră în întuneric, gândindu-ne cât de mult rău facem planetei. Încălzirea globală se datorează în mare parte creşterii concentraţiei gazelor cu efect de seră ca rezultat al emisiilor provenite din activitatea umană. Acestea rezultă în urma arderii combustibililor fosili (a cărbunilor, ţiţeiului şi a gazelor naturale) în producerea energiei, defrişării, depozitării deşeurilor menajere, etc.

La noi în ţară este pentru a şaptea oară când are loc această manifestație. Iluminatul va fi sistat timp de o oră, iar în mai multe oraşe vor avea loc manifestări care nu necesită folosirea curentului electric. Astfel, unii se vor plimba cu bicicleta, alţii vor alerga, iar mulţi vor asculta cântece sau vor medita la lumina lumânărilor.

La 20.30 începe Ora Pământului

În Bucureşti, luminile se vor stinge la Palatul Parlamentului, Palatul Victoria, Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Externe, dar şi la mai multe muzee, precum şi la Opera Naţională şi Ateneul Român. În afară de Capitală, alte 30 de oraşe din România au anunţat că vor lua parte la Ora Pământului, potrivit Mediafax: la Timişoara, în Piața Victoriei, vor avea loc câteva concerte, iar după ce se vor stinge luminile și dacă vremea va fi favorabilă, la Astroclubul Antares se vor face observații astronomice.

La Cluj Napoca, Piaţa Unirii va fi decorată cu sute de lumânări, iar după ce se va încheia Ora Pământului, la Cinematograful Mărăşti va fi proiectat un film tematic. La Constanța, peste 2.000 de lumânări vor fi amplasate în Parcul Tăbăcărie. La Craiova, cetăţenii sunt invitați la dans în Piața Mihai Vitezul.

La Sinaia, Castelul Peleş va stinge cele peste 3.000 de corpuri de iluminat.

Ora Pământului (Earth Hour) este un eveniment care a fost organizat pentru prima dată de organizaţia WWF-Australia în Sydney, pe 31 martie 2007. Peste 2,2 milioane de oameni şi 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conştientizării problemei schimbărilor climatice.

Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut ca, în doar câţiva ani, Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie.

La ediţia din 2014, peste 7.000 de oraşe din peste 162 de ţări au stins lumina.

Încălzirea globală are presupuse efecte profunde în cele mai diferite domenii, potrivit Wikipedia. Ea determină sau va determina ridicarea nivelului mării, extreme climatice, topirea ghețarilor, extincția a numeroase specii și schimbări privind sănătatea oamenilor.

Pachetul legislativ al UE din 2009, referitor la climă şi energie, reprezintă un set de norme obligatorii ce vizează implementarea obiectivelor până în anul 2020: reducerea emisiilor cu efect de seră cu cel puţin 20% faţă de nivelul din anul 1990, acoperirea necesarului de energie al UE în proporţie de 20% din resurse de energie regenerabilă şi reducerea cu 20% a utilizării primare a energiei în comparaţie cu nivelurile preconizate.

Sursa foto: pixabay.com

Summary
Article Name
Stinge lumina!
Author
Description
În mai puţin de două ore, vom stinge lumina şi vom sărbători împreună Ora Pământului. La fel vor proceda oameni din peste 7.000 de oraşe şi 162 de ţări din lumea întreagă cu scopul de a trage un semnal de alarmă vizavi de problema schimbărilor climatice.

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bineCurs Valutar BNR

01 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

75 queries in 0.227 seconds.