In articolul trecut am descoperit o campioana nationala, Mihaela Olteanu, prima femeie care a zburat cu planorul de inalta acrobatie IAR 35. Dar astazi o sa incheiem seria dedicata zilei femeilor cu Teia Gavrilescu care este presedintele “Viitor Plus” precum si membru fondator. “Viitor Plus” este o organizatie neguvernamentala, nonprofit care din anul 2006 incearca sa dezvolte proiecte in domenii precum: managementul capitalului natural, productie si consum durabil, educatie pentru dezvoltare durabila, buna guvernare.

Proiectele lor sunt : “Adopta un copac!”, in urma caruia au fost plantati peste 70.000 de puieti, “RECICLETA” sau “Reclicleaza pentru copaci!”, un proiect de colectare a deseurilor de hartie, “Sacosa de panza”, sustine producerea si promovarea de sacose eco sau “Panouri educationale”, prin care se dezbat diferite teme de mediu.

Stiri de Bine: Care a fost imboldul datorita caruia a aparut “Viitor Plus”?

Teia Gavrilescu: Viitor Plus a aparut din dorinta de a avea o contributie pozitiva pentru lumea in care traim. M-am rugat constant pentru doua lucruri: sanatate si inspiratie, in sensul de a-mi trai viata cu pasiune si pentru ceva care sa merite si care sa lase ceva in urma mea. Am gasit raspunsul in urma cu cativa ani: dezvoltare durabila. Un concept care se potrivea foarte mult cu viziunea mea despre o lume mai buna: imbinarea armonioasa si pe termen lung a aspectelor economice si sociale cu cele de mediu. Am ales si forma organizationala unde aveam experienta, peste sapte ani in Romania si in strainatate, si care este mai aproape de sufletul meu-cea a organizatiilor neguvernamentale, non-profit, o forma care iti da libertatea sa alergi dupa idealuri ca obiectiv final. Am gasit inca doua persoane care imi impartasesc idealurile, Mircea si Dora, si impreuna am fondat “Viitor Plus in 2006.

SdB: Cat de mult conteaza ca acest ONG este condus de o femeie?

TG: Cred ca femeile au niste calitati accentuate…sunt mai perseverente, pot sa indure mult si multe iar pentru lucrurile foarte importante in viata au poate un altruism innascut si pot realiza lucruri foarte diferite in acelasi timp… Toate acestea ajuta cu siguranta, dar poate mai mult decat particularitatile barbatilor si femeilor , conteaza “sa conduci”.

SdB: Care este proiectul actual cel mai drag?

TG: Imi este drag proiectul “Adopta un copac!” pentru ca este cel mai vechi in “Viitor Plus”, doi ani si jumatate. 13 hectare de teren agricol degradat au fost impadurite si ingrijite pana acum cu ajutorul a peste 1.000 de voluntari. Imi este draga si “Sacosa de panza” care a reusit in sase luni sa dovedeasca practic cum arata o activitate economica sustenabila: folosire de materiale locale si ecologice, un proces de productie cu 0 deseuri, angajam persoane in dificultate pe care le reintegram in societate, producem un bun care contribuie la protejarea mediului.

SdB: Cum reactioneaza romanii la proiectele pe care le demarati?

TG: Aici pot sa va spun ca exista mult entuziasm si apreciere. Proiectele noastre raspund de multe ori unor nevoi la care sunt prea putine solutii in jur. Cred ca dorinta de a face bine, de a avea o contributie pozitiva se regaseste in fiecare dintre noi. Si atunci lumea se bucura cand afla de noi si de proiectele noastre.

SdB: Ati avut probleme in cariera doar pentru simplul fapt ca sunteti femeie?

TG: Nu, nu cred… sau poate nu am observat sa fie legate de acest lucru.

SdB: Care sunt viitoarele proiecte ale ONG-ului?

TG: Anul acesta vom demara cu firma de training Ascendis o serie de team-building-uri tematice in domeniul dezvoltarii durabile, vom organiza a doua editie a Crosului Padurii ca pregatire pentru maratonul Bucurestiului pentru strangerea de fonduri necesare impaduririlor, vom fi din nou pe Strada Verona la evenimentul de expresie urbana Street Delivery, vom lansa noi modele de sacosa de panza in forme si dimensiuni diferite pentru a inlocui cat mai mult plasticul din viata noastra. Si vom continua proiectele noastre traditionale de impaduriri si reciclare.

SdB: Daca am trai intr-o Romanie “ideala”, cum credeti ca ar arata proiectele “Viitor Plus”?

TG: Multe proiecte ar fi la fel pentru ca ele sunt indreptate pe o latura constructiva, avem nevoie de impaduriri si implicarea voluntara a oamenilor si intr-o lume “ideala”. Intr-o lume ideala nu s-ar defrisa barbar cum se intampla la noi azi…Actiunile noastre comune, impreuna cu alte ONG-uri, ar fi mult mai eficiente si ascultate de cetateni si mai ales de autoritati. Intr-o lume ideala am avea poate mult mai multe proiecte in derulare.

SdB: De obicei oamenii adopta un copil sau un animal de companie. De ce ar trebui sa adopte si un copac?

TG: Pentru ca INVESTIM in viitorul nostru si al copiilor nostri, in oxigen sa respiram, in bariere impotriva inundatiilor si alunecarilor de teren sau viscolului, in apa curata si filtrata in panza freatica, in biodiversitate, intr-o clima care nu ne da viata peste cap, in resurse economice locale. Fara cei 10 euro care presupun adoptia unui copac, acesta nu ar avea cum sa creasca de la sine.

SdB: Incercati intr-o fraza sa convingeti femeile ca sacosa de panza folosita la cumparaturi este cool!

TG: Sacosa de panza va impresiona persoana care o primeste si va spune ceva si despre tine: ca iti pasa si intelegi nevoile actuale de protejare a mediului si echitate sociala; poti sa o personalizezi, e refolosibila, naturala, ecologica, cu mesaje simpatice cu care educi lumea din jur si arati chiar bine cu ea cand o porti.

SdB: Cum ar arata lumea fara astfel de ONG-uri, precum cel pe care il conduceti?

TG: Mai terna, lipsita de energie, de exemple pozitive si de speranta.

SdB: Pentru ca este martie, luna femeilor, ce mesaj, urare sau incurajare le transmiteti cititoarelor noastre?

TG: Venirea primaverii, asteptata atat de infruigurat de noi toti, aduce speranta de caldura, de trezire la viata, inverzire si inflorire, de zambete in suflet. E un sentiment minunat si similar si celui pe care-l simtim cand plantam un copac, ne ducem la cumparaturi cu o sacosa de panza, reciclam deseurile sau ajutam oamenii de langa noi care trec prin dificultati. Va dorim ca primavara sa fie prezenta permanent in sufletele voastre si sa va bucurati de ceea ce daruiti si ingrijiti in jurul vostru!

Stiri de Bine multumeste tuturor femeilor care au acceptat sa raspunda la intrebari si lor dar si femeilor care vor si raman mereu informate si pozitive le ureaza o primavara frumoasa!!!