Transalpina, cea mai inalta sosea din tara

Scris la data 08/10/2012 de in Mediu

Transalpina, cea mai inalta sosea din tara

Apreciata ca fiind mai spectaculoasa decat Transfagarasanul, Transalpina a devenit atractia turistica a Muntiilor Parang, avand parte de un trafic de peste 6.000 de vehicule zilnic, conform datelor furnizate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale.

Cea mai inalta sosea din Romania face legatura intre orasele Novaci, din judetul Gorj si Sebes, din judetul Alba, inregistrand punctul cel mai inalt la cota 2.145 metri, in Pasul Urdele.

Transalpina strabate  patru judete (Gorj, Valcea, Sibiu, Alba), facilitand legatura dintre statiunea montana Ranca, situata la mai putin de 20 de kilometri de Novaci si Obarsia Lotrului.

Drumul, cunoscut in trecut ca „Poteca Dracului”, era folosit de pastorii din Marginimea Sibiului in perioadele de transhumanta spre tinuturile de la poalele Muntilor Parang.

Interesul fata de acest drum strategic intre cele doua Tari Romane e existat de secole, legenda locala mentionand ca, la inceputul veacului al-XIX-lea, fiecare familie de boieri din zona a participat la construirea acestui drum.

Cert este ca drumul a fost pietruit de nazisti in timpul Primului Razboi Mondial, ca mai apoi lucrarile de refacere sa fie continuate in timpul Regelui Carol al II-lea, din motive militare, cand „Poteca Dracului” se preschimba in „Drumul Regelui” sau”Drumul Regal”.

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bineCurs Valutar BNR

25 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

74 queries in 0.226 seconds.