Urban OS - Big Brother al oraselor

Scris la data 11/10/2011 de in IT&C

Urban OS – Big Brother al oraselor

Ce este de fapt acest Urban OS?

Am putea sa il numim “creierul orasului”, fiind un sistem de operare complex, bazat pe senzori si al carui scop va fi sa faciliteze viata si circulatia cetatenilor sau autoritatilor sale, mentinand buna functionare a cladirilor, traficului sau serviciilor.

Altfel spus, orasul ar deveni inteligent, ar veghea asupra noastra, invatand si adaptandu-se la conditiile si nevoile de moment, iar in final propunand solutii pentru rezolvarea dilemelor in curs.

Spre exemplu, daca un incendiu are loc, Urban OS va putea dispozitiona ca pompierii sa aiba unda verde pana la locul incendiului, controland luminile de trafic in mod automat.

Cum functioneaza Urban OS?

Programul isi aduna datele din senzori amplasati in oras, monitorizand de la evenimente de scara mare, ca fluxul de trafic la nivel de oras pana la fenomene locale, cum ar fi senzori de temperatura din camere si nu are nevoie de oameni pentru a realiza comunicarea dintre senzori si echipamente precum semafoare, aparate de aer conditionat sau tevi.

Cine a avut ideea Urban OS?

Compania din spatele sistemului se numeste Living Plan IT, aceasta lucrand  impreuna cu Deuthe Telekom. Directorul companiei Living Plan IT, Steve Lewis, spune ca existenta unei platforme care sa monitorizeze in totalitate peisajul urban ar duce la o scadere semnificativa de costuri si la o crestere a nivelului de management.

Toata lumea vorbeste despre 50 miliarde de echipamente interconectate, care intr-adevar inseamna cantitati uriase de date colectate, dar nimeni nu se preocupa de managementul lor sau de punerea intr-un context. Si asta ofera Urban OS. Solutia de a analiza date in masa, de a le pune intr-un context ca apoi sa faca magie”, declara Markus Breitbach – Deutche Telekom, pentru BBC news.

O platforma de test se construieste in prezent in Portugalia, iar pentru munca sa in dezvoltarea “oraselor inteligente”, Living Plan IT a fost selectionat ca unul dintre Pionierii in Tehnologie ai anului 2012 de catre Forumul Economic Mondial.

Urban OS este astazi o imagine a ceea ce ar putea fi viitorul oraselor. Dar o imagine care ar putea deveni reala cat de curand si, desi este vorba de un sistem, un intreg ansamblu tehnologic, el este gandit de oameni pentru oameni. Oare v–ati simti mai in siguranta cu un astfel de “protector”?

Tags: , , ,

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bineCurs Valutar BNR

01 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

74 queries in 0.207 seconds.