Zacamantul de gaze de la Marea Neagra

Scris la data 08/10/2012 de in Economie

Zacamantul de gaze de la Marea Neagra

Romania detine aproximativ 42 de miliarde de metri cubi de zacamant de gaze la Marea Neagra, cu o valoare de circa 15 miliarde de euro, ceea ce ar putea insemna cel putin 6-7 ani de independenta fata de gazele importate din Rusia.

Desi in momentul de fata Romania importa aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, exploatarea zacamantului de la Marea Neagra ar putea transforma tara noastra in urmatorii ani intr-un veritabil Golf Persic al Europei de Sud-Est.

Conform unui comunicat de presa remis de Petrom, exploatarea efectiva a acestuia ar putea incepe la sfarsitul deceniului, intr-o perioada care ar coincide cu liberalizarea pretului la gaze.

Exploatarea zacamantului de gaze ar permite o scadere a pretului gazelor, fapt imposibil in momentul de fata in conditiile in care Rusia livreaza Romaniei petrol si gaze la un pret mult mai mare fata de exporturile catre celelalte state europene, dar si fata de cele din zona Caspica.

Implementarea acestui proiect presupune o investitie de un miliard de euro, conform Directorului general Petrom, Mariana Gheorghe, ceea ce ar asigura peste 26.000 de locuri de munca pe an, 2,3 miliarde de euro contributie la PIB si 600 de milioane de euro la buget.

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Stiri de bineon

Primeste Stiri de bine prin email

Stiri de bineCurs Valutar BNR

01 May 2017

1 EUR = RON

1 USD = RON

vezi arhiva curs

Sondaje

Pentru a avea succes în afaceri, ce contează cel mai mult?

View Results

Loading ... Loading ...
vezi arhiva de sondaje

73 queries in 0.203 seconds.